събота, 26 май, 2018
0

„Теклас“ строи четвърти завод в Кърджали, подготвя пети в Крумовград

Турската „Теклас България“ започна строителството на четвъртия си завод за авточасти в страната, като очакванията са той да заработи през втората половина на годината. Освен нова производствена сграда на площадката край Кърджали, където се намират и другите три фабрики на компанията, ще бъде изграден и научноизследователски център за изпитване на материали и изделия. Инвестицията е за близо 13.5 млн. лв. и ще доведе до откриването на 450 нови работни места през следващите три години, с което заетите в кърджалийските фабрики на компанията ще станат 2350, т.е. тя е най-големият корпоративен работодател в региона и в топ 20 на страната.

Проектът се планираше отдавна, но досега се отлагаше заради недостиг на работна ръка в региона. Макар че проблемът още съществува, разширяването на производството вече е належащо заради растящия бизнес на компанията. Това е и причината „Теклас“ да подготвя изграждането и на пети завод – този път в Крумовград, който е на 46 км от Кърджали. Дружеството вече е закупило земя и стари сгради там, които ще бъдат преустроени до 3-4 месеца.

Разширяване на производството

С новия завод край Кърджали компанията ще увеличи капацитета си за производство на каучукови съединения и пластмасови тръби за автомобилната промишленост. Дружеството е един от най-големите доставчици на такива компоненти за европейския и световния пазар и работи за компании като General Motors, Volkswagen, Daimler Mercedes и др. Проектът е на стойност 13.47 млн. лв. и ще доведе до разкриването на 450 нови работни места. В момента в „Теклас“ работят 1900 души. За сравнение, преди пет години осигурените са били около 300 души, показва справка в ДАКСИ.

Четвъртият производствен корпус ще бъде на два етажа и ще има обща застроена площ от 13.2 хил. кв.м, включително 1320 кв.м складово помещение, става ясно от инвестиционното предложение на компанията. Работещите вече три завода край Кърджали са с обща разгъната площ над 46 хил. кв.м. Строителството на новата сграда трябва да приключи през втората половина на 2017 г., а наемането на новите работници ще става поетапно през следващите три години. Осигуряването на подходящ персонал беше една от причините компанията да задържи инвестицията си около година и половина. По думите на пълномощника на изпълнителния директор Георги Георгиев дружеството ще продължи да търси работници, както досега, което включва наемане на хора и от по-отдалечени населени места в региона.

Изследователски център

Освен производствен корпус проектът включва също изграждането на административна сграда, както и на научноизследователски център. „Центърът ще се състои от две лаборатории от по 1000 кв.м всяка. В едната ще се тестват материали от каучук, пластмаса и метал, а в другата ще се изследват готовите изделия“, обясни Георгиев за „Капитал“. От инвестиционното предложение става ясно, че целта е да се осигурят определени свойства на крайните продукти, така че те да отговарят на изискванията на клиентите, както и това да стане при възможно най-ниски разходи. По думите на Георгиев това ще бъде единственият подобен център в Европа. Планира се в него да работят между 80 и 100 специалисти и научни работници, които ще бъдат част от новонаетите 450 души.

Вече и в Крумовград

Разширяването на дейността в Кърджали не е единственият текущ проект на „Теклас“. „Ново, пето предприятие предстои да бъде изградено в Крумовград“, каза Георгиев за „Капитал“. Компанията вече е закупила терен с неизползвани военни хангари на него, които ще бъдат преустроени в производствени помещения. „Очаква се това да стане през следващите три-четири месеца, а общата инвестиция, включително оборудването, ще бъде от порядъка на 4 млн. лв.“, уточни Георгиев.

От стъпването си в България през 2004 г. турската компания постоянно разширява дейността и увеличава оборотите си (виж таблицата). В последната класация К100 (по данни за 2015 г.) „Теклас“ се отличи като дружеството с най-висока рентабилност в машиностроителния сектор (над 25%), както и като работодател с най-бързо растящ персонал. Освен в България групата Teklas има заводи също в Турция, Китай и Русия, както и логистични центрове в Европа и Северна Америка.

www.capital.bg

3 коментара

3 коментара

 1. Анонимен

  05.01.2017 at 10:44

  Как не ви е срам да строите завод в центъра на Крумовград. Ще изтровите хората, това е умишлено убийство на народа.

  2
 2. Анонимен

  04.01.2017 at 21:43

  Голямата гордост на кмета, експлоататорите теклас. Колко хора се разболяга в тези заводи?!

  2
 3. Анонимен

  04.01.2017 at 19:40

  тия заводи ако са из европа няма никага да им дадат да работят,първо вземете поразпитайте при какви условия работят ,вредно ли е и колко и какво им плащат и дали изобщо плащат вредни…с такива инвеститори или без такива пак си затъваме с тия заплати няма да спреш миграцията …

  2

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™