четвъртък, 19 април, 2018
0

Илия Илиев: Задействан е Областния план за защита при бедствия

Обилен снеговалеж, минусови температури и снежни виелици връхлитат страната от 5 до 8 януари

Обилен снеговалеж, минусови температури и снежни виелици връхлитат страната в дните от 5 до 8 януари, предупреждават от Националния институт по метеорология и хидрология към БАН. В тази връзка от МВР призовават населението да се съобрази с предстоящото застудяване и усложняване на зимната обстановка и да се въздържа от пътуване, а институциите – да предприемат допълнителни мерки за повишаване готовността за действие и да организират запасяването с храна, лекарства и гориво за отопление. В писмо до областните управители и НСОРБ министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова посочва, че е необходимо да се извърши преглед на плановете за защита при бедствия и при необходимост да се активират областните щабове. Диспечерските пунктове на ЕВН, ВиК и пътноподдържащите фирми да бъдат подсилени с допълнителни екипи за предотвратяване на инциденти. Строго да се контролират дейностите по зимното поддържане на пътната мрежа. Да се създаде организация за временно настаняване /в случай на нужда/ на хронично болни, бременни жени и пациенти на хемодиализа в болничните заведения. При възникване на бедствие да се извърши своевременно предупреждение на изпълнителната власт, съставните части на Единната спасителна система и населението.

Според прогнозата на НИМХ, от днес над цялата страната ще завали, като дъждът постепенно ще премине в сняг. През нощта срещу петък валежите от сняг ще се усилят, като на места в Родопите и Предбалкана снежната покривка ще достигне до 30-50 см. Особено студено ще бъде през почивните дни. Ще духа силен северен вятър, ще има виелици и снегонавявания, а температурите ще се понижат до -15-17 градуса.

Във връзка с очакваното усложняване на зимната обстановка, сме взели необходимите превантивни мерки и всички служби от единната спасителна система са в готовност да реагират своевременно с жива сила и техника. Вече имаме опита от зимата на 2015 г, когато областта ни се оказа в снежна блокада и се надявам, че този път няма да допуснем щети върху инфраструктурата и риск за населението, коментира областният управител Илия Илиев.

Имам уверението на Областното пътно управление, че разполагат с достатъчен брой машини за  снегопочистване – над 100,  в това число и роторни снегорини. Горските стопанства също имат сформирани аварийни екипи. МВР, Пожарна безопасност, Пътна полиция и ДАИ са в режим на повишено внимание, за да се предотвратят евентуални задръствания по пътищата или инциденти, вследствие на обледявания, мъгла или снежни виелици. Същото се отнася и за общините. Мобилизирани са и екипите на ЕВН, здравните заведения, БЧК.

На 28 декември проведохме заседание на Областния съвет за намаляване на риска от бедствия, в който взеха участие представители на всички институции, ангажирани с опазване живота и здравето на хората и инфраструктурата при екстремни природни условия, каквито се очакват в следващите дни. Задействали сме Областния план за защита при бедствия. Областната болница има готовност да хоспитализира болните на хемодиализа, родилките и спешните случаи. Разбира се, най-важно е да не се стигне до затваряне на пътища и прекъсване на електрозахранването. Създадена е необходимата организация, има координация между службите и смятам, че рисковете са сведени до минимум, заяви Илиев.

1 Коментар

1 коментар

  1. pozdravqvam vi

    05.01.2017 at 10:04

    obshtinata+oblastnata = cqlo bedstvie!

    -1

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™