четвъртък, 24 май, 2018
0

Кулинарна разходка до Комотини. Защо не!

Гърците уважават храната, а използването на качествени материали за приготвянето й е въпрос на чест за всеки производител

Нашенци не пътуват  през Маказа само през лятото за плажовете. Кърджалийци поемат в почивните дни към южната ни съседка, съчетавайки разходка в спокойния център на Комотини с  обиколка на пазара, за да се запасят  плодове, зеленчуци и дори с кулинарни шедьоври. Има и такива, които предпочитат мола, където децата им могат да поиграят на воля  в кафето, пригодено специално за тях. Други отскачат до Ясмос, където е магазин „Джъмбо“. Децата се радват да походят в празнично украсения сега център на града, където може да се качат на въртележката, да се снимат с Дядо Коледа.

Но да се върнем на пазара, той не е толкова голям като този в Ксанти, но тук може да откриете всякакви плодове, повечето   скоро откъснати от  градините на търговците. Определено нашият  пазар на производителите е много далече от това, което предлагат тук, споделят  кърджалийци . Сега  от сергиите примамват портокали, мандарини, лимони, киви,  зелени салати,  дори и листа на глухарчета, които  са част от  гръцката салата „Хорта“. Овкусени със зехтин и лимон, са предпочитани за узото тук, а и за ракията у нас. Може да се върнете в детството си  когато от сергията „надникнат“ и  рошкови, с вкус на мед. Цените са от 75 евроцента до евро и половина. Но качеството е съвсем различно от това на  плодовете  в хипермаркетите например. А маслините са сякаш  по безброй начини приготвени. Цената им започва от три евро за килограм.

Популярни за пътуващите често до Комотини   са и месарниците, също като тези, които имаше в нашето детство, в които  чевръсти касапи разфасоват пред погледа ви месо и  може да се сдобиете с  пържоли, начукани и грижливо опаковани например.

Гръцките търговци  успяват да съхранят традициите в търговията и  ти поднасят така стоката си, че я вземаш с удоволствие, нещо, което в България  рядко може да се случи, казва мъж, пристигнал чак от Пловдив за пазара.

Хлебарницата на кърджалийката Мария, настанила се  току до крепостната стена в центъра на Комотини, отдавна привлича пристигналите в града нашенци.  Марияе била детска учителка, преди близо 30 години  се омъжила  за грък от Комотини. Предлага хляб, приготвен с квас, който ухае невероятно и също може да ви върне в спомените от детството.

След поредната  кулинарна разходка в Комотини, не можете да не стигнете до извода, че гърците   уважават храната, а използването на качествени материали за приготвянето й е въпрос на чест за всеки производител. Нещо, за което  ние в България все още можем само да мечтаем.

Божана Петрова

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени