четвъртък, 24 май, 2018
0

Няма затворени пътища засега в Кърджалийско, 38 снегопочистващи машини работят

Повреда на снегорин е попречила на разчистване на участъка между селата Стремци и Чифлик

  • © Снимка: Кърджали НЮЗ

Оранжев код за поледици, снеговалеж и силен вятър е обявен днес за област Кърджали. От снощи вали сняг на територията на целия регион.  Към настоящия момент няма затворени пътища, нито населени места без ток или вода. 38 снегопочистващи машини работят по републиканската  пътна мрежа. Пътищата са проходими при зимни условия, опесъчават се. И тук, както и в  цялата страна, са валидни ограниченията за движение на товарни автомобили над 12 тона и машини с ремаркета и полуремаркета.

Повреда на снегорин е възпрепятствала своевременното разчистване на участъка между селата Стремци и Чифлик в община Кърджали.  По официални данни снежната покривка в Кърджали е 8 см, а количеството на валежите – 21 л /кв.м. В Кирковско са измерени 52 л/кв.м. Сигнали за закъсали коли или пострадали хора не са подавани до момента. Рано тази сутрин е получено обаждане на тел. 112 за снегонавявания по пътя Богатино – Горно Прахово, за което е уведомена общината и са предприети действия за почистване. Очаква се рязко падане на температурите, силен вятър от североизток и образуване на поледици, които могат да затруднят движението.

Освен заледяване на пътищата, има и условия за обледяване на електропреносната мрежа, което налага повишено внимание от аварийните групи на „Електроразпределение“. Създадена е необходимата организация за контрол и предотвратяване на критични ситуации. Снегопочистващите фирми са на терен, здравните власти също са в готовност да поемат извозването и настаняването на хронично болните и спешните случаи. Всички служби са на крак и ще реагират на момента при необходимост, обобщи областният управител Илия Илиев.

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени