вторник, 19 юни, 2018
0

Кърджали отново сред рекордьорите по мръсен въздух

Вече девети ден от началото на годината системите в цялата страна отчитат замърсен въздух, сочи справка в сайта на Изпълнителната агенция по околна среда. Най-високо според европейския индекс за качество на въздуха е замърсяването в София, Плевен и Русе. Със силно замърсяване на въздуха са градовете Пловдив, Благоевград, Кърджали, Варна, Бургас, Велико Търново, Сливен. В районите с разположени станции навсякъде системата на Изпълнителната агенция по околна среда отчита замърсяване многократно над нормите.

Рекорди са отчетени на 1 януари, когато 19 станции са регистрирали превишения на допустимите норми. Станция „Хиподрума” в София е измерила замърсяване 5 пъти над нормата, а станциите „Павлово” и „Надежда”  – превишаване от почти 4 пъти над праговите стойности. Най-много региони с наднормени нива на праховите частици е имало на 7 януари – общо 22 станции в цялата страна. Най-високи нива са измерени в София и Пловдив.

По данни на Световната здравна организация всеки ден в България умират средно по 50 души, пряко или косвено заради мръсния въздух. Смъртността в по този показател у нас е 3 пъти над средното за Европа.

Според ИАОС категоричната причина за превишенията на средноденонощната норма за фините прахови частици е масовото използване на твърдо гориво в битовия, обществения сектор и емисии от автомобилния транспорт, съчетано с неблагоприятни метеорологични условия.

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени