вторник, 19 юни, 2018
0

Хасан Азис: Не знам храм в България с табела, на която да пише, че е възстановен от политическа партия, освен един в Кърджали

„Една страна трябва да се грижи за своите храмове като знак на мъдрост. Сигурен съм, че ако и в нашата страна подобни жестове и политики се водят от страна на държавата, това ще бъде разчетено като една добра политика. Това коментира пред БТВ кметът на Кърджали и зам.-председател на ДПС Хасан Азис по повод финансирания от Турция ремонт на желязната църква „Свети Стефан“ в Истанбул.

Той определи речта на почетния председател на партията Ахмед Доган пред партийния актив преди Коледа като многопластова. „В този анализ има различни послания към различни обществени прослойки и политически партии. В зависимост от това кой на каква позиция се намира, всеки може да намери своя прочит – властимащите откриха своята подкрепа за себе си, опозицията намери своята роля като опозиция“, заяви Азис.

„Този доклад постави на мястото му всеки един участник и в политиката, и в обществото. Беше казано, че езикът на омразата няма място в обществото и че принципът в политиката у нас не трябва да е „стани, за да седна“. Не на всяка цена трябва ние да поискаме вот на недоверие, но за да бъдем позиционираме като опозиция, ако не поискаме вот на недоверие, кой ще приеме, че сме опозиция, коментира още Азис. По думите му общините трябва да покажат ангажираност към европредседателството.

Кметът на Кърджали коментира, че на празника Богоявление в Кърджали председателят на Народното събрание Цвета Караянчева е решила да промени дългогодишната традиция по хвърлянето на кръста в река Арда.

Единственият въпрос за мен и кърджалийци бе защо една стогодишна традиция се премества в друга църква. Право е на митрополията да посочва откъде ще се хвърля кръста, но по канон това се прави  от най-старата осветена църква, а това е  „Свети Георги“, подчерта Хасан Азис. Когато бе обявено, че тази година кръстът ще се хвърля  от митрополита, сред  християнската общност започна едно смирено християнско шушукане защо се прави това.

Очакването на хората бе това да е  свещеника в  катедралната църква в центъра на града, посочи кметът на Кърджали и наблегна на  факта, че  единственият свещеник,  който е бил  „поканен“ да участва в  богослужението в храма във Веселчане , е  бил отец Петър  от „Свети Георги“, никой друг от свещениците не е бил там . И по този начин  е  прекъсната една стогодишна традиция.

Не знам храм в България, на който да има табела, на която да пише, че е подпомогнат  и възстановен от политическа партия, освен един храм  в Кърджали, този в квартал „Веселчане“, подчерта Хасан Азис. Един от  най-големите църковни комплекси  – този в Гледка  е възстановен с помощта на двама  братя, на които не знаем дори имената. В момчилградско се изгради голям храм, там също няма табела с имената на тези, които са го възстановили. Не познавам такъв храм, на който да пише,  че е изграден с помощта на ДПС и господин Доган, добави Хасан Азис.

 

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени