вторник, 19 юни, 2018
0

Туристически информационен център ще бъде изграден на Перперикон

Партньор на Кърджали по проекта ще бъде музеят в родопоския град и гръцката община Мароня-Сапес.

© Снимка: Кърджали НЮЗ

Туристически информационен център ще бъде изграден в подножието на археологическия комплекс Перперикон. Това съобщи на пресконференция кметът на Кърджали инж. Хасан Азис. Той уточни, че това ще стане по проект „Древните Родопи и Егея – Културен коридор в подкрепа на развитието на региона”, финансиран по Програмата за транс-гранично сътрудничество Интеррег V А Гърция България 2014 2020 година.
Партньори на община Кърджали по проекта, който ще се реализира в рамките на 24 месеца /до ноември 2019 година/ са Регионалният исторически музей и гръцката община Мароня Сапес. Общата стойност на проекта е 1 411 665 евро, от които за община Кърджали – 1 200 090 евро и за РИМ Кърджали 59 858 евро.
Освен изграждането на Туристически информационен център по проекта ще бъде извършено 3D заснемане на комплекса и създаден 3D модел на Перперикон. А в община Мароня ще бъде организиран фестивал по темата.
С реализирането на проекта Археологическият комплекс Перперикон ще се превърне в още по-привлекателна туристическа атракция, което спомага за развитието на устойчив туристически продукт и разнообразяване на туристическата дестинация в транс-граничния регион, каза кметът на Кърджали.

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени