вторник, 19 юни, 2018
0

115 000 лева от взаимоспомагателната каса на „Гранична полиция“ в Смолян изчезнаха

Ощетени са около 100 служители на структурата в Смолян, Хасково, Кърджали и Благоевград

115 000 лева от взаимоспомагателната каса на „Гранична полиция“ – Смолян, изчезнаха, а ощетени са около 100 служители на структурата в Смолян, Хасково, Кърджали и Благоевград. Липсата е констатирана през лятото и след поредица проверки през декември месец е образувано досъдебно производство, съобщава  Actualno.com.
Взаимоспомагателната каса е доброволно сдружение на полицаи, то не се командва от началника на структурата, а си има своя самостоятелно ръководство, напълно независимо от директорите, назначени от министъра на вътрешните работи.
„Почти всички ощетени вече знаят, че скоро няма да си получат вложените във Взаимоспомагателната каса пари. Но разчитат, че случаят ще се разплете и средствата ще бъдат възстановени. Освен председател и касиер сдружението си има и Надзорен съвет. Има си и правилник, който е гласуван на Общо събрание. Ръководните му органи заседават през определен период от време“, разказаха източници от „Гранична полиция“, които предвид естеството на казуса предпочетоха да останат анонимни.
Председател на доброволното сдружение за взаимно кредитиране и подпомагане е Трифон Цановски, а касиер – Любомир Пашов. Служители на „Гранична полиция“ казват също, че допреди години ВС-касата е имала голяма отчетност. На табло изкарвали имената на своите членове със суми срещу тях – колко има да взема човекът и колко има да внася. С времето обаче тази отчетност била занемарена. Ревизията била предизвикана когато служители в структурата поискали да си вземат спестявани от тях пари през годината, за да отидат на почивка през лятото, а в касата нямало наличност. ВСК са доброволни сдружения на профсъюзните членове за взаимно кредитиране и подпомагане. Тяхната дейност не е регулирана с конкретен закон. Така например в Закона за кредитните институции пише, че разпоредбите му не се прилагат за Взаимоспомагателните каси (ВСК), които предоставят заеми само на свои членове за направени от тях и на техен риск вноски. В Закона за кооперациите бегло се споменава, че устройството и дейността на взаимоспомагателните каси се уреждат с правилник, приет от Общото събрание. Разследването се води под наблюдението на Районната прокуратура в Смолян. Първоначално е била извършена проверка от София. Материалите впоследствие са изпратени в Смолян. Досъдебното производство е образувано на 10 декември и на този етап няма повдигнато обвинение.

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени