петък, 22 юни, 2018
0

Под диктовката на Турция, Местан прави опити за създаване на анти – ДПС коалиция

Лидерът на бутиковата партия ДОСТ Лютви Местан търси трескаво политически съюзници за предстоящите извънредни парламентарни избори. Той прави опити да обедини около себе си всички маргинални партии и политици, които през годините са били изгонени от ДПС, пише Епицентър.бг.

 Консолидацията на анти-ДПС силите върви под диктовката на посланика на Турция у нас Сюлейман Гьокче, който през последната година оказва пълна политическа, а вероятно и финансова подкрепа на Лютви Местан.

 Решението на премиера Бойко Борисов да подаде оставка на правителството след поражението на Цецка Цачева на президентските избори силно е изненадало отцепниците от ДПС. Те разчитали коалиционният кабинет да изкара пълния си мандат, да бъдат депутати още 2 години и през това време да изградят местните структури на ДОСТ. Към момента всички социологически агенции отчитат, че партията на Лютви Местан няма никаква електорална подкрепа и при евентуални парламентарни избори тя би получила около половин процент от гласовете.

 След броени дни новоизбраният президент Румен Радев ще разпусне 43-ото народно събрание, а депутатите от ДОСТ очевидно ще трябва да се сбогуват с парламентарните привилегии, осигурени им с гласовете на ДПС.

 Притеснен за политическото си бъдеще, Лютви Местан отново е помолил покровителя си – посланика на Турция у нас Сюлейман Гьокче, да използва влиянието си над Касим Дал, за да го убеди, че ДОСТ и НПСД трябва да се обединят и явят заедно на вота.

 Резултатът от намесата на дипломата стана очевидна в края на миналата година, когато НПСД неочаквано смени ръководството си. Вместо Корман Исмаилов, председател на партията стана настоящият зам.-министър на отбраната Орхан Исмаилов. Корман, който е бивш депутат от ДПС и ексшеф на младежката организация, изпитвал силна неприязън към Лютви Местан и през последната година категорично отказвал каквито и да е разговори за коалиция с ДОСТ. Като бивш председател на ДПС, Местан лично е настоявал Корман Исмаилов да бъде изключен от движението, а близки фирми до последния са били подложени на мощни проверки на държавните институции.

 Новият председател на НПСД Орхан Исмаилов обаче няма емоционални проблеми от евентуална бъдеща работа с ДОСТ. Той е групата на „бизнесмените“, за които кариерата и финансовите интереси са над всичко. В медиите се появиха информации са бързото забогатяване на Орхан Исмаилов – той вече притежава къща в полите на Витоша, а брат му е съсобственик на хотел в квартал „Драгалевци“.

Преди Нова година, Орхан Исмаилов и Лютви Местан демонстрираха категорично, че ДОСТ и НПСД вървят към обединение, след като се появиха заедно на честванията за „възродителния процес“ в Момчилградско. С тях беше и посланик Сюлейман Гьокче.

В заверата на вероятно ще бъде включен и Осман Октай, който над 15 години не е в ДПС, но това не му пречи да бъде редовен медиен „коментатор“ на актуални събития в движението.

От началото на 2017 година, Лютви Местан прави опити да привлече към ДОСТ и независимите депутати Муса Палев и Гюнай Хюсмен. които в началото на 43-ия парламент бяха изхвърлени от ДПС заради обвинения, че са станали депутати чрез преференции. Палев и Хюсмен бяха изключени от движението по настояване на Местан. Сега обаче, лидерът на ДОСТ ги ухажвал, оправдавайки се, че „изпълнявал нареждане“ от Ахмед Доган да ги изрита от групата с отив – „нарушаване на партийната дисциплина“.

На независимите депутати било предлагано да оглавят листите на ДОСТ в Благоевград и Разград.

Прогнозата на Епицентър.бг от ноември миналата година, когато Местан обяви, че подкрепя Цецка Цачева са президент, се сбъдна. Сега той обяснявал, че всичките над 74 000 гласа на български мюсюлмани за неуспялата кандидат-президентка на ГЕРБ били негова заслуга.

1 Коментар

1 коментар

  1. турчин

    01.02.2017 at 19:04

    Независимия от Лудогорието бил от проекта на Местан, но бяха осветени и се разделиха и сега е номиниран от ГЕРБ. Тези още дълго ще се мотат. Щом и Осман Октай интриганта е при тях с тях е свършено.От тези хора народа полза не е видял.

    0

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™