сряда, 25 април, 2018
0

Модерен апарат, който спасява живота при инфаркт, бе предоставен на „Спешна помощ“

Модерен апарат, последно поколение в телемедицината , който се използва  за първи път в България  и може да спаси живота при инфаркт,  бе представен днес в Центъра за спешна медицинска помощ в Кърджали.   Носи названието „Корпулс3 ” и е предоставен  на нашите медици от софийската фирма „МедСис”.  В момента  се използва  от екип на Спешна помощ в Ардино, след това ще отиде в Крумовград.

Апаратът  може да прави пет неща в реално време – кардиограма,  да мери насищането на кръвта с кислород, измерва сърдечната чeстота, дихателната чeстота и кръвното налягане. Комбиниран е с дефибрилатор. Има възможност и за външен пейсмейкър, поясни  директорът  на Центъра за спешна медицинска помощ в Кърджали д-р Атанас Митков.  Сигналът се предава чрез GSM-връзка.  Новият апарат ще позволи на нашите екипи да бъдат по-сигурни в себе си, защото позволява на колегите им опитни лекари в болницата да преценят здравословното състояние на пациента и да им дават съвети за лечение. Това не е никак маловажно за община като Ардино, в която филиала на спешната помощ разполага само с един лекар, добави д-р Митков.

В момента, в който се поставят електродите върху тялото на болния, за да му се направи кардиограма, тя се предава   на компютър в болницата и изписва на монитора. Апаратът предава информация за състоянието на болния в три отделения в кърджалийската болница – интензивното ,  кардиологичното и в спешното отделение.

Апаратът асистира на лекаря, той е бъдещето на спешната помощ. В концепцията за нейното развитие до 2020 г. е заложено навлизането на парамедици.  Уредът  ще помага те да се ориентират за състоянието на пациента, ще получават информация в реално време от центъра и ще предприемат действия за безпроблемното му транспортиране, поясни  управителят на фирма “МедСис” Христо Каракостов.  Един апарат струва около 15 000 евро и ако тестовете в Кърджалийско бъдат успешни, се  очаква Министерството на здравеопазването да оборудва  линейки с него.  В момента колите за спешна помощ са комплектовани с прибори за болнично лечение от най-различен вид. Този който предлагаме е специално пригоден за линейки. Апаратът е противоударен и пригоден за работа в тежки условия. Идеята  на пилотния проект е да се провери  как работи в агресивна среда и ако докаже качествата си, да бъде въведен от здравното министерство в центровете за спешна медицинска помощ. Той вече се използва в съседна Румъния и е свалил броят на смъртните случаи в спешната помощ с 10 процента, посочи Каракостов.

Д-р Митков  бе категоричен, че апаратът е много важен за региона. В момента от 8 филиала на ЦСМП само в три има лекари.  Повечето  са в Кърджали, има  по един в Ардино и в Момчилград, останалите филиали са без лекари. Там работят опитни фелдшери.  Ниските заплати, работата при лоши метереологични условия и  на смени,  агресивно отношение от страна на пациентите са причините младите хора да не избират  да работят в „ Спешна помощ“, посочи д-р Митков. Телемедицината е едно от решенията  на този проблем и е бъдещето на спешната помощ,  категоричен бе д-р Митков.Той  заяви, че обобщение на работата с модерната апаратура ще се направи след половин година.

Изключително сме благодарни. В рамките на седмица ни обучаваха  и успяхме да видим как действа комбинираният апарат. Горди сме, че той ще бъде тестван първо в община Ардино, каза отговорникът на филиала Сафие Карабашева.  Тя изрази желание  модерната апаратура  остане  в Ардино и да помага на хората от региона.

3 коментара

3 коментара

 1. Анонимен...

  20.01.2014 at 12:58

  Как са избрали коя болница да го получи?

  0
 2. Анонимен...

  19.01.2014 at 00:04

  "измерва сърдечната чистота, дихателната чистота" или "измерва сърдечната честота, дихателната честота" ???

  0
 3. Анонимен...

  18.01.2014 at 13:24

  Защо няма да се ползва и от другите болници?

  0

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™