четвъртък, 24 май, 2018
0

Българска компания ще строи завод в Кърджали, осигурява 240 работни места

                                        Българската компания IPS  ще строи предприятие за 36 млн. лв. в Кърджали, съобщава capital.bg . Компанията е с оборот от малко над 10 млн. лв.  и ще изпълнява поръчка за 680 млн. евро в Близкия изток. Създадената от баща и син „Интернешънъл пауър съплай“ (IPS), подкрепена от няколко финансови инвеститора, е избрана да участва в петгодишен проект за 1.8 млрд. евро за модернизиране на петролопроводи в Близкия изток. Покрай сделката гръцка милиардна компания я оценява на 100 млн. евро и купува дял.

С ресурс от 10 млн. евро компанията смята да изгради своята първа фабрика край Кърджали. Идеята е в нея да се произвеждат серийни продукти. Индивидуалните поръчки и центърът за разработки ще останат в софийската централа в Дружба.

Проектът е на стойност 36 млн. лв., като компанията смята да ползва частично и банково финансиране. Първият етап на изграждане трябва да приключи до края на 2017 г., а вторият ще стартира в началото на 2018 г. Причината IPS да бърза с построяването на завода е голямата поръчка в Средния изток. „Плановете ни са през 2018 г. да постигнем 100 млн. евро производствен капацитет годишно, който със зaвършването на втория етап трябва да нарасне до 220 млн. евро. Вече мислим къде да разположим втората и третата си фабрика, като една от възможните локации е Бургас“, коментира Александър Рангелов, син на основателя на дружеството и негов мениджър.

IPS избира Кърджали за своята първа фабрика по няколко причини. „Освен че там имаме терен от 20 дка, тук, около София, е много трудно да се намери работна ръка, административните процеси продължават около година и половина, а ние не разполагаме с такова време. В това отношение община Кърджали ни оказа изключително съдействие“, коментира Рангелов.

Първоначално във фабриката в Кърджали ще е необходим персонал от 240 души, който впоследствие трябва да достигне 600 души. За да ги осигури, IPS вече работи в партньорство с професионалната гимназия по електротехника и електроника в града за стартирането на програма, която да удовлетвори нуждата им от електроинженери в бъдеще.

Освен с производствения капацитет фабриката, която IPS има намерение да изгради, е впечатляваща и с това, че ще е първата в България 100% енергийно независима, т.е. няма да ползва ток от мрежата. Това ще бъде постигнато чрез инсталирането на 240 киловатпика соларни панели на покрива, както и няколко вятърни перки, които са разположени пред фабриката. Допълнително ще бъдат инсталирани и зарядни станции за електромобили. Производството на енергия естествено ще се управлява от Еxeron, a неизползваната енергия ще се спестява в батерии. Рангелов признава, че по този начин захранването ще струвала с около 40% по-скъпо, но в случая по-важна е идеята, която по думите му е „да покажем, че това е бъдещето“.

IPS e семейна фирма, основана преди 27 години от инженер Стоил Трифонов. Компанията има различни разработки на системи за топло- и електрозахранване в телекомуникациите, отбраната и енергетиката, но проектът, който дава тласък на фирмата, е модулната система Еxeron. Накратко, това е продукт за зони без електрическа мрежа, който комбинира слънчеви панели, вятърни перки и батерия, а компютърната част командва кое кога да ползва и складира по най-изгодния и сигурен начин.

Днес изпълнителен директор на фирмата е синът на Трифонов, Александър Рангелов, който, след като завършва образованието си в Германия, се завръща, за да работи за разрастването на компанията и налагането й на международните пазари.

Бъдещите цели на IPS са дори още по амбициозни. „Това, което искаме, е да сме първата българска компания на борсата в Ню Йорк с минимум 1 млрд. долара капитализация“, казва Рангелов, като по думите му плановете са това да стане след поне две години.

 

Ключово за IPS е и партньорството с базирания в Ню Йорк разработчик на цинкови акумулаторни батерии за производството на възобновяема енергия Еos. Така компанията, която избира системата на IPS за интегратор на техния батериен модул, постига цена от 160 долара на киловатчас и живот на батериите от 12 години, което е много по-евтино от достъпните в момента литиеви или оловни батерии. По думите на Рангелов батериите на Eos в тандем с тяхната Exeron ще преобърнат пазара, защото ще направят цената на възобновяемата енергия конкурентна на останалите видове енергия.

9 коментара

9 коментара

 1. Един Емигрант

  17.01.2017 at 22:59

  300-400 евро заплата месечно… Направете ги седмично и тогава ще ви поздравя… Каквито са заплатите в останалите европейски държави. Някой ще кажат не е никак зле. Ами бачкайте си тогава за толкова. Не може да изпълняват поръчки по европейски а да заплащат по български. Чувствам как ще реват за квалифицирана работна ръка както Теклас реват в момента. Докато има хора, които биха работили за мизерни пари няма да се оправи държавата…

  -2
 2. Gyunay Ali

  17.01.2017 at 14:35

  Това нещо е много хубаво браво дано заплатата да бъде хубава

  2
 3. Слави Тулев

  17.01.2017 at 13:42

  Наивник е този г/н зне ли защо закриха акумулаторния цех в ОЦКа? Защо уништожиха всичко свързано с производството на акумолатори? НЕ!

  0
 4. Nelly Demirova Demirova

  17.01.2017 at 12:13

  Браво!

  1
 5. Ayser Izet

  17.01.2017 at 11:45

  0

 6. Mumun Kerime

  17.01.2017 at 11:04

  0

 7. Mustafa Halibram

  17.01.2017 at 10:36

  Süper

  0
 8. Галина Николова

  17.01.2017 at 10:30

  ИДЕ ми да се разрева от умиление !!!Българско предприятие …и то в най- българският град!!!!

  -4
 9. Selver Amin Khan

  17.01.2017 at 09:39

  Danooo

  0

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени