събота, 23 юни, 2018
0

„Обезкостиха“ сградите на бившия месокомбинат „Байдано-Момчилград 95“

Двадесетина роми  , въоръжени с чукове, „обезкостяват“  сградите  на бившия  месокомбинат „Байдано-Момчилград 95“. Той бе един от трите обекта в област Кърджали , изградени със средства от САПАРД.  На 25 юли  миналата година  синдикът във фирма „Байдано“ Александър Костадинов обяви търг за продажбата на терена и сградите на предприятието. Поземленият имот с площ от 10 636 кв.м. , който е в индустриалната зона на Момчилград,  се продаваше за 684 700 лева. Машините бяха предварително нарязани на скрап и продадени.

Не е ясно дали някой е проявил интерес  да  се сдобие със сградите , но  от няколко дни и от тях вече не е останало нищо. Останките от сградите са заобиколени  от каруци,  ромите   изнасят  тухли и метал. Няма и следа от огромните  помещения и оградата около тях.  Хората  работят между падащи тухли и стърчащи  железа, рискувайки да  пострадат от падащите тухли от ударите на тази, които работят в съседство.

„Байдано-Момчилград 95″, „Мусан“ ООД и „Пазар на производителите“ ЕАД в Кърджали  трябваше да помогнат  на местните производители на месо, зеленчуци и плодове да бъдат конкурентноспособни на европейските фирми и дори да излязат на европейските пазари. „Байдано-Младост 95“ получи лиценз за износ в страните от ЕС, но  на практика не можа да изнася продукцията си. Тази фирма стартира през  1990 г. с отглеждане на прасета, създаде и първата частна кланица в Източните Родопи. През 2004 г. в съдружие с кооперация „Момчилград 95“ бе създаден и месокомбинатът „Байдано-Момчилград 95“.  Кандидатства и получава два пъти средства от САПАРД от по 1,2 млн.лева. Съдружниците закупуват модерно оборудване, продукцията им от колбаси  печели дори златни медали за качество. Това , че не успява да  погаси  води до закриването й.

2 коментара

2 коментара

 1. Анонимен...

  22.01.2014 at 01:25

  Европейският съюз ще ни донесе повече беди

  0
 2. Анонимен...

  19.01.2014 at 12:13

  такъв ще е краят и на другите европейски проекти

  0

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени