петък, 22 юни, 2018
0

Ски писта за милиони край Тънково не видя скиори

Туристическият център бе направен по програма ФА Р за трансгранично сътрудничество с Гърция и е на стойност 303 000 евро

Пловдив, Пампорово и Банско са били най-популярните дестинации за жителите на Комотини по време на Коледните и Новогодишните празници. Това сочи проучване сред туристическите агенции в гръцкия град.

В Източните Родопи намерения за развитие на зимния туризъм не липсват, но все още това остава в сферата на добрите пожелания. Дали заради липса на желание или условия, всеки сам може да прецени.
В стамболовското село Тънково трябваше да е първата и единствената в Източните Родопи база за зимен спорт. Най-близката за Кърджали писта е на Пампорово.

Село Тънково е на 10 км от Стамболово, а до пистата има още около 5 км изкачване. Туристическият център бе направен по програма ФА Р за трансгранично сътрудничество с Гърция и е на стойност 303 000 евро. Има 12 стаи, два апартамента, зала и кухня. Заедно с двете ски писти трябваше да е топ дестинация за туристи и скиори от близките български и гръцки общини. Седем години след откриването му обаче за туризъм тук не може да се говори. Туристическата хижа край селото е рекламирана в сайтове заедно със ски съоръжението. В същото врем влековете са вързани за дървета. Съоръженията, както и машината за отъпкване на сняг, паркирана до хижата не са използвани. Така е и със 50-те чифта ски комплекта. Вода в хижата няма.
Изграждането на зимната база започна при кметуването на Гюнер Сербест. Той бе категоричен, че това е подходящо място, защото е на достатъчна височина, за да се задържа сняг. Липсата на достатъчно сняг смяташе да компенсира с машина за изкуствен. Той припомни тогава, че трасето за ски пистата било подготвено преди години, но не е довършено. Имало е и въжена линия /лифт/, с която скиорите да стигат до началото й. Тя обаче е прибрана от БТС, след като са върнали хижата обратно на общината.
Съоръженията  за ски пистата ръждясват  и не е ясно дали могат да заработят, коментират местните, които отдавна са загубили надеждата Тънково да стане туристическа дестинация. Въздухът тук е здравословен, природата страхотна, но само от въздух не се печели, казват те.
След терористичните атаки в Западна Европа съседите се насочват към Румъния и България От Комотини поемат в почивните дни към Пловдив, Банско и Пампорово поради лесния достъп през Граничния пункт „Маказа“. Статистиката сочи , че в зимните курорти има увеличение на посетителите от Гърция, Турция и Румъния. Засега обаче Източните Родопи се разминават с възможността да привличат туристи през зимата.

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™