сряда, 25 април, 2018
0

Хакер от Кърджалийско проникна в компютрите на община и намали данъците на частна фирма

Мъж от Кърджалийско проникнал в компютърната система на община в региона и намалил дължимите данъци на частна фирма. За хакерската атака той е осъден да плати глоба от 1200 лева.  Друг спец по компютърни операции, по професия брокер, проникнал в сайт на фирма за недвижими имоти, откраднал данни за клиенти и сменил телефоните за контакт със своите. Той бил наказан да плати 1000 лева.
Това са два от по-малко от десетте случая, в които българи имат влезли в сила присъди за нерегламентирано проникване до чужди компютърни данни за последните повече от 2 години, съобщава „24 часа“.
Въпреки бума на хакерските атаки навсякъде по света, а и в България се оказва, че у нас са единични случаите, в които за блокирането на сайт или хакването на имейл или профил са получени изобщо някакви наказания. Всички осъдени са се отървали само с глоба от 200 до 1500 лева, показа проверка на “24 часа” на различните влезли в сила присъди.
По данни на Върховната касационна прокуратура през 2010 г. за компютърни престъпления по чл. 319 от Наказателния кодекс е осъден само един хакер,
 а през 2011 г. четирима са получили присъди за източване и промяна на чужда база данни или друг вид неправомерно проникване в чужд профил или имейл.

До момента присъдите за компютърни престъпления са само за дребни случаи. Делата срещу организирани групи хакери, арестувани м. г., все още не са стигнали до съда.

Според все още неофициалната статистика за 2012 г. влезлите в сила присъди за такива компютърни престъпления също са минимален брой. Причините за малкото и леки присъди са остарелите текстове в Наказателния кодекс, както и трудното събиране на доказателства за този вид престъпления, обясняват обвинителите от ВКП.
Повечето случаи, които са стигнали до присъда в последните 3 г., са дребни, а обвиняемите са освобождавани от наказателна отговорност и са се разминавали само с административно наказание. Такава санкция е постановил и окръжният съд в Кърджали, след като е признал за виновен безработен висшист от региона, който в продължение на седмици успявал тайно да прониква в компютърна система в отдел “Местни приходи” в една от общините в областта.  Той влизал в базата данни, докато извършвал друга платена дейност за кметството. Въпреки че нямал разрешение от администратора на сайта, осъденият за хакерство се добрал до код за достъп и успял да промени данните за размера на данъчните задължения на еднолично акционерно дружество. Кърджалиецът е освободен от наказателна отговорност и е глобен с 1200 лв.

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™