сряда, 23 май, 2018
0

Софийска фирма иска да вдигне ветроенергиен парк край Момчилград

На  последната си сесия общинските съветници в Момчилград  гласуваха да бъде дадено разрешение за изготвяне на подробен устройствен план  за  „Ветро парк  с 12 броя вятърни турбини и два броя електрически станции“ в землищата на  Момчилград и село Груево с цел промяна предназначението на имотите и преотреждането им за „Вятърна енергийна централа“. В общинска администрация е постъпило заявление  за това от „Глобал Енерджи“ ЕООД София, към което са предоставени задание за проектиране, регистър на гори и земи от горския фонд за изключване и учредяване право на ползване. Приложени са всички имоти с предложение за застрояване, определян обхвата и вида на устройствения план. За да бъде реализиран бъдещия проект са направени необходимите проектни проучвания от възложителя и избраните площадки са съобразени с очакваната скорост и посока на вятъра, както и с максималната възможност за преобразуване на вятърната енергия в електрическа.

Още през октомври 2009 г. фирма „Глобал енерджи” ЕООД искаше да  вдигне 19 ветрогенератора в момчилградско.  Беше направено обществено обсъждане на Доклад за оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) на предложение за „Изграждане на ветропарк с общ брой вятърни турбини -19” в землищата на Момчилград и селата  Груево, Манчево, Плешинци,Чобанка.  Проектът  бе на стойност 50 милиона евро. 8  от кулите трябваше да са върху имоти в землището на село Груево, собственост на инвеститора. Останалите 11 – върху  земи от Държавен горски фонд след съответните процедури за изключване от фонда. Имотите в землището на Груево са пустеещи ниви, 8 категория. По план  строителството трябваше да приключи до 2012 г.

Съоръженията трябва да произвеждат електричество с обща мощност 38 мегавата и не представляват никаква екологична опасност, каза  по време на обсъждането координаторът на проекта Константин Стайков. Строителството  така и не започна, заради  опасенията  на природозащитниците,  а мотивът им бе , че ветрогенераторите  ще  са близо до гнезда на скален орел и  лешояди и   застрашават редките птици.

По време на общественото обсъждане в  Момчилград единствените въпроси на местните хора бяха  дали кулите  ще вдигат  силен шум, дали животните ще могат да пашуват в района и дали ще  пострадат птици.  Местни фирми ще бъдат ангажирани със строителството на ветрогенераторите, тук ще се плащат и местните данъци и такси, каза Константин Стайков. По време на общественото обсъждане не бяха изразени  отрицателни становища.

Няколко години по-късно и след  няколко дела, последното във Върховния административен съд,   фирмата е направила нова заявка за строителство на ветрогенератори в Момчилградско. Според  Константин Стайков  правителствените организации  се опитват да блокират  каквито й да е инвестиции. Водихме дела с тях, обжалват  вече готови разрешения. Според мен в някои случаи имат право, но в други – нямат. След като няма положително екологично разрешение, не можем да получим и  такова за строеж. На хората трябва да е ясно, че без възобновяемите източници на енергия,  ще плащаме все по скъп ток след време.

В подобна ситуация е и фирма „Енерджи”62, която  имаше  намерение  да вдигне ветрогенератори  край Момчилград, Ауста, Багрянка. Представителят  й Златко Петков  обясни, че са намерили  италиански инвеститори, подписали договори с тях, но след италианците разбрали, че  другата фирма  удря на камък и не може да започне работа, се отдръпнали. Казали да ги търси тогава, когато нещата у нас се уредят.  Фирмата купува земи в района, взема и земя за изграждане на подстанция в Чуково, сменено е предназначението на земята. Изискването към  тези, които вдигат  ветрогенератори, е да имат собствена подстанция и оттам  енергията да отива в тази в Момчилград.

Според Стойчо Стойчев, директор по природозащитата към БДЗП, който бе страна в съдебните дела  от името на екоорганизацията , проблемът е, че ветрогенераторите убиват редки птици.  Той бе категоричен , че  фирмата  от София иска да  вдигне ветрогенераторите си в места, които са близо до гнезда на скален орел. Наблизо  идват и лешояди, които са изчезващ вид.

Стойчев заяви, че при изграждането на възобновяеми източници на енергия не са извършвани качествени оценки за въздействие върху околната среда и не са направени качествени оценки за съответствие с Натура 2000.

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™