сряда, 20 юни, 2018
0

Англичани се заселват в ардинското село Любино

Местните хора отдавна са напуснали родните си места, чужденци купуват обезлюдените им домове

„Тук сме от 11 години, заради красивата природа, чистия въздух и спокойствието,  добрия комшулук, нещо, което го няма в големия град“, с тези думи ни посрещат 52-годишният англичанин Лий Маундър и приятелката му Мелани Кобън, живеещи  в ардинското село Любино.

Това са и част от причините, заради които напускат Обединеното кралство и се заселват в сърцето на Източните Родопи. Купили къщата с огромен двор преди 11 години. Направили основен ремонт. Всяка година засаждат плодове и зеленчуци в градината си.  Отглеждат кокошки, имат и зайци.

„Природата тук е уникална, а Родопите са най-красивото място в света. Приятно ни е всяка сутрин да виждаме изгрева на слънцето, а вечер залеза. Искаме тук да изкараме старините си сред тази невероятна красива природа“, споделят Лий и Мели. Те вече са научили малко да говорят както на български, така и на турски език.

„Живеехме близо до Лондон. Почти всеки ден вали дъжд, няма слънце. Дойдохме в България през 2006 година. Харесахме Любино и купихме тази къща. До 2010 година идвахме само през лятото, но след това останахме  за постоянно. Местните хора са много мили, сърдечни и отзивчиви хора, особено бай Рафет, бай Шакир“, разказва Лий. Той е компютърен специалист сега от разстояние върти бизнес в Англия. През свободното си време лови риба.

Кметът на Любино Съдкъ Ахмед сподели, че много чужденци искат да купят имоти в селото, заради красивата природа и чистия въздух. Тук и в Латинка живеят шест семейства от Англия и Холандия.

„Местните хора са в прекрасни взаимоотношения с тях. Вече не ги смятаме за чужденци, те станаха наши приятели, съседи. Присъстват на всички важни мероприятия , които се провеждат в селото“, казва Ахмед.

Любино се намира на 55 км. от общинския център Ардино и е най-отдалеченото село в района. Тук се намира най-старата джамия в района. Повечето от някогашните жители на Любино и Латинка са в Ардино, Кърджали, Асеновград или в Турция. Основният поминък в двете села е животновъдството и събирането на диворастящи гъби. Стопаните отглеждат по няколко крави.

Гюнер Шюкри

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™