петък, 25 май, 2018
0

Турция върви към султанат

Ердоган управлява авторитарно с декрети

Нима някой наистина се съмнява в това, че при управлението на Реджеп Тайип Ердоган Турция се е превърнала в автократична държава, пита швейцарският вестник „Нойе Цюрихер цайтунг“ (НЦЦ). В статия под заглавие „Турция по пътя към султаната“ се казва, че апологетите на ислямистко-националистическия режим в Анкара обичат да обявяват всичко, което се случва в днешна Турция, за законно.

Формално това отговаря на истината, защото реформираната през 2017 година конституция дава право на президента да управлява с декрети, подминавайки парламента. И тъй като извънредното положение, което бе въведено след опита за преврат през 2016 г., беше удължено за шести път, Ердоган на практика може да прави каквото си поиска, пише изданието.

Картбланш за политически мотивирано насилие?

Наскоро той например издаде декрет 696. В него  се казва, че всеки гражданин, който е участвал в потушаването на опита за преврат през 2016 г. или в борбата срещу „терористични действия и техните последици“, ще се ползва с пълен имунитет за действията си. Турската опозиция с право нарича това „картбланш за политически мотивирано насилие“, пише НЦЦ и обяснява:

„Защото така ще бъдат узаконени не само многобройните случаи на издевателства от нощта на неуспешния пуч. Всеки критик на правителството, който вече е бил определен като „терорист“ от послушните съдии на Ердоган, ще може да се превърне в жертва на саморазправа.“

След опита за преврат преди година и половина близо една трета от съдиите и прокурорите и общо над 5500 служители в областта на правосъдието в Турция бяха отстранени от служба или арестувани. Двама от членовете на Конституционния съд също бяха задържани. Според наблюдатели цялото професионално съсловие е деморализирано и изпитва страх.

И неслучайно. Така адвокати, които представляват или дори само съветват предполагаеми „терористи“, могат и сами да бъдат подведени под обвинение в тероризъм. Същото се отнася и до съдиите, които явно трябва да се подчиняват на политическите цели на правителството, вместо да се произнасят по съвест.

Президентът Ердоган управлява с декрети, заобикаляйки парламента.

Малцина са онези турци, които се осмеляват открито да критикуват президента Ердоган и правителството му. Един от тях е Метин Фейзиоглу. „Всеки ден получавам смъртни заплахи“, казва президентът на Съюза на турските адвокатски колегии.

„Режимът на Ердоган е по-авторитарен дори от султаната след 1876 година“, твърди Фейзиоглу. В интервю за „Нойе Цюрихер цайтунг“ той сравнява разделението на властите в днешна Турция със ситуацията по времето на султан Абдулхамид Втори. Това сравнение според НЦЦ е обаче прекалено полемично. Изданието пояснява, че през 1876 г. парламентът действително е функционирал все още, само че султанът реформатор твърде скоро изоставил своя либерален курс. „Той бързо се превърна в авторитарен владетел, запушвайки устата на печата, потискайки опозицията и зовейки към война“, пише НЦЦ.

„Диктаторска система, в която всеки може да стане жертва на своеволията на Ердоган“

В интервюто за швейцарското издание Метин Фейзиоглу описва днешна Турция като „диктаторска система, в която всеки може да стане жертва на своеволията на Ердоган“. Тъй като мнозинството живее в страх, а поради това и в послушание, президентът няма нужда да казва нищо, за да продължи да налага властта си, твърди юристът. Метин Фейзиоглу не се бои да критикува управляващите въпреки заплахите. Фейзиоглу упреква Ердоган, че с демонтирането на правовата държава върши мечешка услуга на иначе оправданата битка срещу тероризма.

Въпреки разтърсващата картина на правовата държава в Турция, рисувана от юриста, той самият продължава да таи надежди за едно по-добро бъдеще.

„Разбира се, че пътят към по-доброто бъдеще е дълъг. Но аз вярвам в нашия народ“, казва Метин Фейзиоглу.

Дойче веле“

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™