сряда, 23 май, 2018
0

Огнян Иванов: Финансовият дефицит и рискът от екологична катастрофа не са следствие от „ниските“ данъци

© Снимка: Кърджали НЮЗ

Община Кърджали е поискала предварително изпълнение на Решение № 284 на ОбС от 15 декември м.г, с което бяха завишени драстично таксите смет за 2017 г и което областният управител оспори в съда. В мотивите си общината посочва, че са застрашени живота и здравето на гражданите, ще бъде накърнен общественият интерес и ще последват значими вреди за общината, тъй като без парите от такса битови отпадъци няма как да се обслужват договорите за сметосъбиране, се казва в прессъобщение от партия ГЕРБ.

„Изброените аргументи са несъстоятелни и не защитават правата на гражданите, а са изцяло в техен ущърб“, коментира председателят на групата съветници на ПП ГЕРБ Огнян Иванов. „За пореден път местната власт се опитва да стовари на гърба на гражданите непосилно данъчно бреме с мотива,  че има риск за околната среда и човешкото здраве. За съжаление фактите говорят друго – само за две години и половина задълженията на общината към фирмите за сметосъбиране са набъбнали до 10,5 млн лева, като към края на 2016 г от тях са разплатени едва 29 хил.лева. Къде е потънала разликата и за какво са похарчени парите, събрани от такса смет, отговор няма. Кметът и екипът му се опитват да прехвърлят вината върху данъкоплатците, които видите ли плащат недостатъчно, за да претендират за чиста градска среда. Резонният въпрос е : за какво ще послужи увеличението на такса смет – за подобряване на услугата или за покриване на дълга към доставчиците и натрупване на нов?! В същото време Хасан Азис тръби, че бюджет 2017 г е бюджет на растежа, на инвестициите, на изтласкването от дъното, а един от основните му позитиви е „запазването на данъчната тежест за гражданите – вече шеста година няма промяна в размера на местните данъци и такси“.  Това е груба и безочлива манипулация“, реагира Огнян Иванов.

Г-н кмете, финансовият дефицит и рискът от екологична катастрофа не са следствие от „ниските“ данъци. Те са в резултат на лошо управление, хаотична фискална политика и порочни управленски практики, които не са в интерес нито на околната среда, нито на гражданите. Оправданието, че трябва да се правят отчисления към МОСВ и да се връщат стари задължения не е достатъчно условие за покачване на такса смет. Нещо повече, то не е  отговорност на потребителите и не те трябва да обират негативите, без да имат каквито и да било гаранции, че ще получат качествена услуга по сметосъбиране“, твърдят от ГЕРБ.

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™