понеделник, 18 юни, 2018
0

Директорът на Бюрото по труда в Кърджали: Младежите смятат, че с добро образование и квалификация е по-добре да мият чинии в чужбина

Валентин Грудев пое ангажимент да бъдат открити всички безработни млади хора и да им се осигурява заетост у нас

  • © Снимка: КърджалиНюз

  • © Снимка: КърджалиНюз

  • © Снимка: КърджалиНюз

Представители на Бюрата по труда в област Кърджали се ангажират да открият и регистрират всички безработни младежи. Ще се търсим възможности те да получат работа, този ангажимент пое директорът на Бюрото по труда в Кърджали Валентин Грудев на семинар , на който бе представен Националният план за действие по заетостта за 2016 г. и възможностите на новите европрограми.
Тревожна е картина в област Кърджали по отношение на заетостта, има дисбаланс на пазара в предлагането и търсенето на работна ръка. Работодателите трудно намират безработни, нужни за дейността им. И това е заради силната миграционната вълна, обхванала региона. Този негативен процес продължава вече 20 години и влияе във всички сфери на икономиката и най-вече върху производителността на труда, заключи Валентин Грудев. Той подчерта, че в региона най-големият проблем е с младежката безработица. Тук той е още по крещящ, нашите младежи или ги няма, или с ума и сърцето си са в големите градове и в чужбина. Това ни поставя в много затруднено положение и нас като посредници ,и работодателите, добави Грудев. Според него младите хора в Кърджалийско не са наясно какво да очакват от живота в България, а посредниците – Бюрата по труда, не могат да ги убедят, че тук могат да намерят реализация. Младежите смятат, че с добро образование и квалификация е по-добре да отидат да мият чинии в чужбина, отколкото да работят в родината си. Искам да ви уверя от мое име и от името на колегите си, че ще направим и невъзможното дори да удовлетворим вашите изисквания от работна сила, обърна се Грудев към присъстващите .
В семинар днес в Кърджали участват изпълнителният директор на Агенцията по заетостта Валентина Георгиева, Дора Ганева, директор на Дирекция „Услуги по заетостта“, Милена Георгиева, главен директор на Дирекция „Еврофондове“, Елица Шенкова, директор на Дирекция „Финансова стопанска дейност“ и областният управител Илия Илиев. Присъствт бизнесмени, служители от дирекциите „Бюро по труда“, синдикалисти и специалисти от общините. Те бяха запознати с Националния план за действие по заетостта за 2016 г. и новите схеми по програма „Развитие на Човешките ресурси 2014 – 2020 г.“ Семинарът се провежда по инициатива на народния представител Цвета Караянчева. При откриването на срещата Караянчева подчерта, че се надява това да бъде стъпка към по-лесното приемане на работните места, които Европа дава възможност да получава страната ни, както и работодателите да могат да се възползват от възможностите на наемат служители с подкрепата на Агенцията по заетостта и Бюрата по труда в областта.

КърджалиНюз

1 Коментар

1 коментар

  1. Анонимен

    10.02.2016 at 09:25

    Заради такива като вас бягат в чужбина да мият чиниииииуи

    0

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™