понеделник, 18 юни, 2018
0

Приемните семейства в Кърджалийско са едва 8, интересът е слаб

Едва 8 приемни семейства в област Кърджали от началото на проекта „И аз имам семейство“ през 2011 година са утвърдени в регионалната дирекция „Социално подпомагане“ до този момент, съобщи на пресконференция директорът й Севда Димитрова.  По думите й интересът към приемната грижа в региона е слаб в сравнение с други области на страната, съобщава „Дарик“.

От 8-те приемни семейства 5 са професионални, едно е утвърдено за професионално „при условията на заместваща приемна грижа“ и 2 са доброволните приемни семейства.

„Съвместно с екипите по приемна грижа към общините ще се срещаме граждани, за да популяризираме и разясняваме за приемната грижа“, допълни Севда Димитрова. Тя посочи, че приемната грижа остигурява дом и семейна среда на изоставени деца и на деца в риск като се дава възможност за ангажиране на безработни лица с тази дейност – т.е. ще им се заплаща.

Според нормативните разпоредби месечното възнаграждение за едно настанено дете в професионално приемно семейство е 465 лв., за 2 – 496 лв., за 3 и повече настанени деца – 527 лева.

Освен заплатите на професионалните приемни родители се предоставят и месечни средства за децата за издръжка. Ако те са до 7 години, сумата е 195 лв., от 7 до 14 години – 227, 50 лв. и от 14 до навършване на пълнолетие, но не повече от 20 години – 260 лева, уточни Севда Димитрова.

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™