сряда, 23 май, 2018
0

Златаровци се потопиха в магията на „Трифон Зарезан” и „Свети Валентин”

Какъв ден е 14 февруари? Какво празнуваме? Дали християнския „Свети Трифон”, или модерния, навлязъл в календара ни през 90-те години, „Свети Валентин”. Всеки има право на избор. А учениците от клуб „Краезнание”, сформиран по проект „УСПЕХ” в ПГ по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров”, посветиха първата си представителна изява на двата празника.

В началото златаровци пресъздадоха обичая „Трифон Зарезан”. Той протича в три цикъла – предпразник- служба в църквата, същински празник- зарязване на лозето, и заключително обредно празнуване – в цялото село. Мъжете от селото (момчетата от клуба) по съседски се събраха, за да отидат на лозето. Те напълниха торбите си с обредна храна, приготвена от жените им (момичетата от клуба) –  погача, варена кокошка,сирене, сланина, туршия, но не забравиха и бъклиците с червено вино, украсени със  здравец и червен конец. На лозето стопаните се прекръстиха, поляха с вино пръчките, зарязаха с ножиците лозето и благословиха реколтата. Избраха си и цар, като му поставиха венец от лозови пръчки. След като добре си похапнаха, пийнаха и попяха, мъжете се отправиха към селото, за да благословят и домовете за берекет, много грозде и добро вино.

Втората част от представителната изява бе посветена на празника „Свети Валентин”. Музика, стихове,бонбони,  цветя и валентинки – това е само част от арсенала, който може да използва всеки влюбен, за да покаже своите чувства на любимия човек.

И така! Какъв ден е 14.  февруари  и какво да празнуваме – изборът е само наш! Важното е да сме заредени с много настроение, да се обичаме и да бъдем добри!

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™