четвъртък, 24 май, 2018
0

Веджие Садеттинова: Професията на детския учител е една от най-благородните!

„През целия си трудов път съм осъзнавала, че отглеждам, възпитавам и обучавам най-милото за хората – децата им. Стремяла съм се да бъда внимателна и добронамерена. Възпитавала съм у децата любов към семейството и родното място. Учила съм ги да бъдат упорити, добри, готови на взаимопомощ. С една дума – да ги подготвя за училище и за живота. За мен професията на детския учител е една от най-благородните!”, казва бившата учителка Веджие Садеттинова от Ардино, която има 38 години трудов стаж.

В градините е посрещала и извела десетки випуски. Била е базова учителка към Министерството на образованието и многократно е награждавана. Всеки ден, всяка минута работно време е била с децата и щедро раздавала всичко от себе си, за да срещне дълбоката човешка топлина и благодарност от родителите.
Веджие Садеттинова е родена на 8 януари 1940 година в старазагорското село Горно ново село. На 4-годишна възраст остава сираче – баща й почива на фронта в Унгария. Основното си образование завършва в родното си село. През 1959 г. с отличен успех завършва педагогическото училище за детски учители в Кърджали, след което постъпва на работа по разпределение в Горно Прахово. Тук за първи път прекрачва прага на учебно заведение, но вече като учителка. Създава и семейството си.
През 1965 година започва работа в Целодневна детска градина „Вела Пеева” в  Ардино. Тук в дебрите на Родопа планина минават годините на учителската й младост, в които става любима съпруга, майка, баба и прабаба.
В колектива на ЦДГ „Вела Пеева” се ползва с добро име – помага, съветва, насочва младите колеги. Винаги е пряма, точна, справедлива. Всяка болка на колектива е и нейна.
„През 1995 година се пенсионирах, но продължих да работя още 2 години. Въпреки многогодишния ми трудов стаж сега получавам ниска пенсия, която не е достатъчна за един нормален живот”, споделя бившата детска учителка.
Днес Веджие Садеттинова изпитва голяма радост като срещне на улицата свои възпитаници, които са се реализирали като специалисти в сферата на здравеопазването, образованието, културата, политиката и на трудовия фронт. Съветът й към родителите е да обичат всеотдайно своите деца, да ги подкрепят безрезервно и да ги възпитават положително, защото те са бъдещето на страната.
„Тя е един прекрасен човек и съседка. С Веджие сме като сестри. Тя е възпитала много поколения деца в Ардино, в това число и внукът ми Илиян, които сега представят града ни в страната и в чужбина”, казва Цвета Дамянова.

Директорът на Обединено детско заведение „Слънце” в Ардино Димитрина Александрова заяви, че с Веджие Садетинова я свързват повече от 8 години съвместна педагогическа работа. „Идвайки в Ардино като млад специалист в началото на професионалната ми реализация като учител, съдбата ме срещна с нея. Г-жа Садетинова беше педагог с дългогодишен опит в областта на предучилищното възпитание и подготовка. През годините бяхме екип и работехме в една група, до момента в който аз станах директор. Освен мой наставник, тя ми беше и като втора майка. Допълвахме се в дейността ни с децата, тя с опита и рутината, а аз с младостта и абмициозността ми. И всичко това беше в интерес на нашите възпитаници, защото първите 7 години са най-важният сензитивен период в изграждането на детската личност. Смятам, че успяхме да го постигнем с г-жа Садетинова, защото тя е човек с голямо сърце, принципна е в отношенията си с хората, притежава ведър характер и от нея винаги струи желание да помогне, да бъде полезна на другия. Запазили сме и до днес добрите човешки взаимоотношения между нас, на взаимно уважение и колегиалност. Пожелавам й здраве и дълголетие”, сподели Димитрина Александрова.

Гюнер Шюкри

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени