сряда, 23 май, 2018
0

Легенда за невъзможната любов разказва спектакъл на кърджалийския театър

От епохата на Зороастризма до наши дни „Легендата за Ферхад и Ширин” се предава от поколение на поколение от народите на Средния и Близкия Изток. Една приказка за героизма , трагичната любов, жертвата към близкия, завистта и предателството.

Приказката за невъзможната любов на художника Ферхад и принцеса Ширин разказаха младите актьори от Театрално – музикалния център Кърджали със сцена „Кадрие Лятифова”. Кърджалийци наградиха със заслужени  аплодисменти пъстрата мозайка от музика, танци, песни , визуални изкуства и актьорско майсторство, съчетана в музикално – пластичния спектакъл „Легенда за Ферхад и Ширин” .

От епохата на Зороастризма до наши дни „Легендата за Ферхад и Ширин” се предава от поколение на поколение от народите на Средния и Близкия Изток. Една приказка за героизма , трагичната любов, жертвата към близкия, завистта и предателството.
Ширин, малката сестра на царица Михин Бану е болна И най-добрите лекари не могат да я спасят. Идва лечителка, която предлага да излекува Ширин, а в замяна не иска скъпоценности, нито дори царската корона. Лечителката иска единствено красотата на царица Михин Бану. В името на любовта към сестра си тя решава да пожертва хубостта си. Лечителката произнася заклинание, Ширин оздравява. Но не може да познае сестрата, застанала до нея, лишена от красивото си лице. Двете сестри срещат художника Ферхад и се влюбват в красивия младеж. Ширин и Ферхат споделят чувствата си, но Ферхад помръква, когато разбира, че обича принцесата, невъзможна обич за бедния художник.
Царица Михин Бану също е влюбена, но си дава сметка, че няма как да спечели обичта на Ферхад, защото е загубила красотата в името на сестра си. И сега Ширин обича и е обичана. Двамата влюбени опитват да избягат от двореца. Когато царицата разбира за това, нарежда да задържат Ферхат и му поставя условие да направи път през желязната гора, за да могат хората от царството й да стигнат до водата. Той осигурява на хората от царството така жадуваната вода, но царицата не иска да спази обещанието си и заповядва да бъде убит.
Тази красива история е била преразказвана от множество поети и сказатели, а героичната постъпка на Ферхад столетия подред се споделя в азиатския фолклор, казва режисьорът проф. Александра Хонг, режисьор на постановката. Композиторът Димитър Ганев от Кърджали блестящо се бе справил с музикалното оформление, редувайки азиатски мелодии и съвременни ритми. Сценариста на постановката  е  преподавателят по пантонима в НАТФИЗ Александра Хонг, в подготовката на сценичния  бой  е очаствал Чан Тхе Чунг от балет „Арабеск”.
Костюмографията и мулти-медията са дело на Кънчо Касабов. Участваха актьори и балетисти от Театрално – музикален център – Кърджали и  трима студенти от НАТФИЗ ”Кръстьо Сарафов”.

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™