неделя, 18 март, 2018
93

С две подпорни стени и дренаж ще спасяват заплашените от свлачище блокове във „Веселчане“

Две подпорни стени, успоредно една на друга и дренажна система ще бъдат направени под пропадащите блокове 15 и 16 в квартал „Веселчане“. Стените ще бъдат изградени на няколко етапа, за да не се допусне появата на нови пукнатини, обяви главният инженер на община Кърджали Катя Митовска. Проучването на геолози от „Геозащита“- Перник, които и в момента са на терена, е показало, че в района има наличие на бентонит.
Нужни са неотложно аварийни дейности в Сипей, и там засега също ще бъде направен дренаж.
Кметът Хасн Азис изрази надежда община Кърджали да получи помощ от държавата в борбата със свлачищата, друга възможност е финансиране от фонд „Солидарност“. Ако това не стане, остава общината срещу свлачищата. Не можем да вземем средства от детски градини, училища и социални домове. Ще търсим решения да се справим с бюджета сами. 2,6 милиона лева са заделени за неотложни случаи и трябва да се вложат в свлачището в Сипей, няма да стигнат дори. Около 600 000 лева ще струва дренажа, към 3 милиона ще трябва да се дадат за проектирането и укрепването на свлачището, поясни кметът.
На утрешната сесия Хасан Азис ще предложи да се отпусне еднократна помощ за семействата от засегнатите от свлачищата къщи в селата Сипей и Бащино. Семейството, което остана без дом в Сипей, ще получи 3000 лева, останалите – по 2 000. Общата помощ за всички е 15 000 лева.

1 Коментар

1 коментар

  1. Анонимен

    27.04.2015 at 10:21

    За града има пари, за нас в селата- нищо

    0

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени