събота, 26 май, 2018
0

Лютви Местан: Президентът не може да съучаства в сценарий, начертан от Бойко Борисов

Бойко Борисов не може да играе опозиция на собственото си управление. Президентът не може да съучаства в сценарий, начертан от Бойко Борисов след срещата, на която министър- председателят в оставка върна мандата. Това заяви Лютви Местан, председател на ДПС, на извънреден брифинг. Местан коментира проекта за становище на Консултативния съвет за национална сигурност, получен преди заседанието на съвета.
По думите му – един много важен акцент от Проекта за становище на държавния глава е, че е необходимо да се положат допълнително усилия от парламентарно представените политически сили за сформиране на ново правителство в рамките на настоящето НС.
„Известен ли ви е този факт? Не, за първи път го чувате. Обръщам внимание, че тази позиция не само, че няма нищо общо, а се явява в коренно противоречие със съгласието, до което стигнахме на политическите консултации през изминалата седмица”, посочи Местан.
„Тогава собствено държавният глава ми представи график за връчване на мандатите. Понеделник – ГЕРБ, вторник- БСП, сряда – ДПС и разпускане на НС в края на седмицата. Това беше негова позиция, с която ние се съгласихме. Заявихме всички, че ще върнем мандата. Това е нова позиция на президента на Републиката. Обръщам обаче внимание на факта, че тази нова позиция на държания глава се появява ден, след като вече Бойко Борисов върна мандата. И аз питам чрез вас и разбира се, че ще задам този въпрос и на КСНС: Ако г-н президентът е искрен в тезата си, че са необходими допълнителни усилия от парламентарно представените политически сили за сформиране на ново правителство в рамките на настоящето НС, защо изключва отговорността на ГЕРБ, на политическа партия ГЕРБ, както те се самоопределят? Защо консултациите се провеждат след връщането на мандата от страна на ГЕРБ? Ако президентът има нова идея, предвид на анализа на ситуацията, защо осигури това предимство на ГЕРБ те вече да върнат мандата си? На мен тази нова позиция, този абзац от Проекта за становище, предложено от държавния глава, ми прилича, намирисва ми на редакция на скандалната позиция, изразена от г-н Бойко Борисов вчера веднага след връщането на мандата”, заяви Лютви Местан.
„Днес е Консултативният съвет, не днес, а утре БСП ще получат мандата. И забележете – ние няма да го получим дори в четвъртък, а в петък. Като в четвъртък президентът ще направи обръщение към нацията. Да не би обаче след това обръщение към нацията, ние да се окажем в малко по-деликатна ситуация като парламентарна група. Няма как да се получи. Днес ПГ на ДПС вече взе решение, в момента се изготвя протокол. Решението гласи: Във връзка със заявено намерение на Държавния глава ДПС евентуално да получи мандат за съставяне на правителство, ПГ на ДПС реши – възлага на председателя на ПГ Лютви Местан да върне мандата за съставяне на правителство в мига на получаването на указа на държавния глава”, заяви Местан.

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™