събота, 23 юни, 2018
0

Златаровци на едно незабравимо посещение в града на тепетата

На 25.ІІ. ученици от 5 клуба от Професионалната  в гимназията по туризъм „Проф. Д-р Асен Златаров” по проект „УСПЕХ” посетихме град Пловдив. Той е вторият по големина град в България и е разположен в западната част на Тракия, на двата бряга на река Марица. Всички участници отпътувахме към града на тепетата с определена задача, свързана с дейността на конкретния клуб.

Клуб „Сладко и солено” с ръководител инж. К. Кралева посетиха Университета по хранителни технологии. Там те се срещнаха с ръководител катедра „Хранене и туризъм” проф. д-р Йорданка Алексиева , която показа на златаровци залите на университета, лабораториите, учебните ресторанти и кухни, аули и аудитории. Учениците от клуба имаха възможност да наблюдават урок по окачествяване на хранителните продукти, а също и да проследят уменията по сервиране на студентите  в учебния ресторант. Обиколката на клуба продължи из сладкарските и хлебните обекти на град Пловдив.

Клуб „сексуално и репродуктивно здраве” с ръководител г-жа Златка Колева посети катедра „Медицинска генетика” на Медицинския университет. Техен водач из лабораториите бе д-р Кръстев, който им представи различни микроскопски и компютърни апарати за хромозомен и молекулен анализ.Участниците в клуба имаха възможност да се запознаят с кардиограми и кариограми на хора с генетични болести.

Учениците от клуб „Как да печелим приятели и да влияем на другите” с ръководител г-жа Ел. Михайлова посетиха Пловдивския университет, където заедно с проф. Стаматов – завеждащ катедра „Психология” разговаряха за агресията и методите на общуване.

Обиколката на учениците от Театралното студио с ръководител г-жа Йоана Желева започна от Античния театър. Те успяха да видят специфичната архитектура на древния театър и почувстват неговата внушителност. Посетиха и Римския стадион, където в началото на ІІ-ри век  са се организирали  спортни надпревари, които били  съпътствани и от музикални, поетически и артистични състезания.

Ние, учениците от клуб „Млад журналист” с ръководител г-жа Ваня Димитрова посетихме Народната библиотека „Иван Вазов”. Тя е втората по големина в България и изпълнява функциите на второ национално хранилище на българската книжнина. Наш водач из хранилищата и читалните зали бе г-жа Емилия Маринова. Имахме възможност да разгледаме и картинната изложбата на регионални художници. Впечатли ни факта, че библиотеката е разположена на площ от 7000 кв. м. и съдържа над 1600000 библиотечни единици, намиращи се в 10 читални зали и 14-етажно хранилище. Библиотеката разполага и с уникален дигитален отдел, в който се извършва запис на по-старите издания. Във фоайето на ІІ-рия етаж се намира внушителен стенопис с лика на Патриарха на българската литература Иван Вазов, заобиколен от своите герои, а на срещуположната стена се извисява витража „Космогония”.

Културно образователната ни обиколка на град на тепетата завърши с шопинг в един от най-големите търговски обекти – МОЛ Пловдив.

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени