събота, 23 юни, 2018
0

Честита Баба Марта!

Приказки за червено и бяло, предавани във всеки български род

Преди време всеки дом, всяка къща е имала своя мартеница. Мартеницата била голяма и задължително направена от вълна. Към нея се слагали подкови за късмет, хлопки, мъниста. Приличали на шарените пискюли, които могат да се видят по теглещите каруците коне. Тези мартеници се наричали родови мартеници. Родовата мартеница няма определен стандарт как да изглеждат. Важното е да са от естествена вълна и да са ръчно изработени. Ако сами си изработите мартеница, която да наречете за родова мартеница, то я превръщате в амулет и талисман за вас и цялата фамилия.

Когато в един дом има дете, то порасне, и дойде времето да напусне дома, където е израснало, за да създаде в нов дом своето семейство, има обичай да се прави обред на Баба Марта. Родителите на новозадоменото дете носят в неговия нов дом старата родова мартеница и една нова мартеница. Двете мартеници, старата и новата, се завръзват една до друга. През първата година от живота в новия дом двете мартеници трябва да останат заедно. По този начин се предава обичта и паметта на рода.

В един дом е добре да има няколко родови мартеници, още повече, в случай че имате повече от едно дете. Така ще има за всяко от тях и ще може да предадете енергията на родовата памет, силата и непобедимостта. Родовата мартеница се изважда всяка година на 1 март и стои поне 9 дни преди да я приберете. Преди това домът се изчиства ритуално. Боклукът се изхвърля от къщата. Добре е да изхвърлите и счупени, непотребни вещи.

След време, когато младото семейство види щъркел, трябва да закичи старата мартеница на дърво – задължително плодно дърво. С нова мартеница се откупува старата, родова мартеница от младото семейство, а новата мартеница се връзва от младите в дома на родителите.

Това е сред българските обреди, които са най-дългопаметни. Затова, ако има някоя стара мартеница във вашия дом, може би е време да се замислите дали не й е дошло времето да отиде в нов дом. Ако ли пък още е рано за това, дано бъдат честити, изпълнени с вяра и обич дните ви, за да се порадвате един ден на едно такова прекрасно събитие.

„Стопанката на Господ“, Розмари Де Мео

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени