събота, 23 юни, 2018
0

Изселник от Ардинско върти закусвалня в Бурса

42-годишният  Сейхан Мутлу, родом от ардинското село Светулка, е открил закусвалня в най-големия изселнически квартал в Бурса „Хюрриет“ (Свобода).

Сейхан Мутлу е роден на 2 април 1976 година в Светулка. Завършил е ЕСПУ „Георги Димитров“ (сегашното СУ „Васил Левски“) в Ардино. През 1994 година заради безработицата и безалтернативното ежедневие в Източните Родопи заминава за Турция. В първите дни след пристигането си в южната ни съседка Сейхан намира работа в ресторант, който се намира в централната автогара на Бурса. Две десетилетия той усвоява тънкостите на ресторантьорството. Отначало мие съдове, бил е сервитьор, готвач. След много упорит труд, през 2017 година, заедно със съученика си Ертан Шюкри, с корени от Правдолюб, откриват закусвалня в Бурса.

„Тук целият персонал е от България. Предлагаме шкембе чорба, пилешка супа, супа топчета, фасул чорба, агнешка дроб чорба, тас кебап. Цените са приемливи. За нас всеки един посетител е важен и отношението към всеки е едно и също“, споделя Сейхан.

От вкусните специалитети на  закусвалнята е опитал почетният консул на България в Бурса и бивш депутат във Великото национално събрание на Турция Хаяти Коркмаз, управителят на автобусна фирма „Кямил Коч“ в Бурса.

Сейхан Мутлу никога не забравя корените си и хората, които са останали в родното му село. Винаги, когато има възможност, той се отбива в Светулка, където е израснал.

Гюнер Шюкри

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени