събота, 23 юни, 2018
0

МРРБ: Одобрен е подробен устройствен план за отчуждаване на земи за обходния път на Кърджали

  • © Снимка: Кърджали НЮЗ

Кръстовищата в Кърджали  буквално се задъхват от колони автомобили. Придвижването става все по-трудно. Паркингите са тесни за колите от региона, от Гърция и Турция. По бул. „Беломорски“  задръстванията са обичайни вече.

Потокът от автомобили, поели към ГКПП „Маказа”, е огромен. Всички те преминават през централната част на Кърджали и създават риск и за шофьори , и за пешеходци.
А изграждането на обходен път на Кърджали е все още  е  на етап проектиране.

Одобрен е подробен устройствен план за отчуждаване на имоти на територията на землището на село Дъждино, община Кърджали, съобщават за Кърджали НЮЗ от Министерство на регионалното развитие и благоустрройството . Отчужденията са във връзка с изграждане и преминаване на директното трасе на новия обходен път на града. Участъкът, подлежащ на отчуждаване, е с дължина 188 м.

Обходният път на град Кърджали представлява едно от основните трасета на републиканската пътна мрежа и е част от Общоевропейски транспортен коридор № 9. Пътят е национален обект и обект с национално значение. При реализацията на проекта ще бъдат изградени 5 виадукта, естакада, мост над р. Арда, надлези, подлези и 3 пътни възела.

Според избрания идеен проект за 15-километровия обходен път неговото начало ще бъде на 6 км северно от града, по съществуващото трасе на път I-5, в близост до разклона за село Черна скала. Посредством пътен възел, пътят ще се отделя от съществуващия и ще преминава източно от града, в близост до индустриалната зона, ще пресича бул. „България“, ще преминава над река Арда и южно от града ще се включва отново в път I-5.

С изграждането на обходния път на Кърджали транзитният автомобилен трафик ще бъде изведен извън града, което ще облекчи движението в населеното място. Така ще се повиши стандартът на транспортното обслужване и безопасността на придвижване на хората.

 

 

КърджалиНюз

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени