събота, 26 май, 2018
0

2,3% концесионна такса ще плаща “Дънди“ за златото в Крумовград

Само 2,3% годишна концесионна такса се очаква да плаща “Дънди Прешъс Метълс” на българската държава за златото в Крумовград, а компанията по график ще вземе над $1 млрд. Информацията е поместена в технически доклад на канадската компания, публикуван през януари, след като съдът разчисти пътя пред отварянето на рудника на Ада тепе. Миналия февруари правителството предостави 35-годишна концесия на дъщерната фирма на “Дънди” – “Болкан Минерал енд Майнинг”, а през ноември екологичният министър Нона Караджова одобри и Оценката за въздействие върху околната среда. Фирмата планира рудникът да бъде открит най-късно през юни 2014 г. За 9-годишния период на експлоатация на мината “Дънди” ще внесе в бюджета ЖАЛКИТЕ  $22,7 млн.  При годишна такса от 2,3% това означава, че ще бъде добит жълт метал на стойност $987 млн. Изчисленията на златотърсачите са правени при цена от $1250 за тройунция злато. В момента на световните борси обаче благородният метал върви по $1723 и, според повечето прогнози, ще поскъпва още в разгара на икономическата криза.

“Дънди” предвиждат изграждането на минните съоръжения да излезе $127,4 млн. Разположеният върху 850 дка проект включва открит рудник от 170 дка, табан за руди – 30 дка, хвостохранилище – 410 дка. Годишно ще се добиват 850 000 т руда, а очакваният отпадък за целия 9-годишен период е 7,2 млн. т. Оперативните разходи на Ада тепе се изчисляват $253 млн., цената на харчовете за производства пък са $404 на тройунция. “Дънди” твърди, че инвестицията им ще се изплати само за 3,3 г. и ще почне да носи печалба. При средно съдържание от 3,36 г на тон злато и извличане чрез флотация до 85%, се очаква общ добив на 663 641 тройунции само от единия златен баир край Крумовград.
Съгласно приетия от Експертната комисия при МОСВ геоложки доклад детайлно установените ресурси и вероятните запаси на Ада тепе са 28 т злато. На останалите хълмове от находището “Хан Крум”, за които канадците не са искали концесия, се намират съответно: Къпел – 2,65 т злато, Къклица – 10 т, Скалак – 1 т, Синап – 1,15 т и Сърнак – 5,4 т.
В техническия доклад се посочва, че златно-сребърният концентрат, който ще се получава след флотацията, ще бъде изнасян в преработвателни комбинати в Европа, Южна Африка или Далечния изток. Най-вероятно ще се обогатява в притежавания от “Дънди” комбинат в Цумеб, Намибия.
Голямата част от земята в находището е горски фонд – държавна собственост, община Крумовград е собственик на две хижи, а къщи в близките махали са частна собственост. Канадската компания ще започне бързи преговори за купуване на терените, а при отказ или затруднения е предвиден режим на принудително отчуждаване на златните земи.
Главните тревоги на местното население идват от няколко посоки. В открития рудник, който се намира на 1,9 км от града и в близост до десетина села, ще бъдат взривявани 14 т експлозиви
седмично.

Отделно при флотацията на рудата ще бъдат използвани хиляди тонове отровни вещества – ксантогенати, медни сулфати и дитиофосфати. За целия добив от земните недра ще бъдат извадени 1450 т от силно отровния арсен, които могат да попаднат във водата и почвите в Родопите и да съсипят земеделието. БММ обаче уверяват, че арсенът е неразтворима форма и няма да застраши природата. Местните се притесняват и от голямото количество вода, която ще изпие рудникът – 2,9 млрд. лв. годишно.

Новини без граници

4 коментара

4 коментара

 1. Име...

  03.03.2013 at 23:10

  Ще видят сметката на природата за нищо. За нас ще остане само мръсотията.

  0
 2. леща

  03.03.2013 at 21:35

  тая държава пален леш

  0
 3. Анонимен

  03.03.2013 at 15:20

  Mnogo be, 2.3% 0.3 e po-dobre

  0
  • Анонимен

   03.03.2013 at 15:21

   naprao bedafa da im go daedm zlatoto, na nas za kakvo ni e?

   0

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™