понеделник, 19 март, 2018
0

Хиляди кърджалийци почетоха 135 години от Освобождението на България

Хиляди изпълниха градската градина на Кърджали пред Паметника на освободителитеза да участват в ритуала по повод 3 март – националния празник на България. В множество се включиха и учениците от училищата в областния център, които дефилираха в празнично шествие от Дома на културата, по булевард България и се спря пред паметника на освободителите. То бе водено от градския духов оркестър, гвардейския отряд при ГПЧЕ „Христо Ботев” и мажоретните състави при СОУ „Отец Паисий”, които изнесоха пред кърджалийци кратка програма.
Венци и цветя бяха поднесени от името на народните представители Цвета Караянчева, Димчо Михалевски и Неджми Али, областния управител Иванка Таушанова, кмета на Кърджали инж. Хасан Азис, ОД на МВР, ОУ „Пожарна безопасност и защита на населението”, училища, политически партии, граждански неправителствени организации, граждани.
Междувременно се състоя и протестното шествие срещу монополите в България, в което се включиха не повече от 100-тина души. Те също поднесоха цветя пред паметника на освободителите.
„Колкото повече се отдалечаваме от славната 1878 година, толкова повече разбираме ,че 3 март е преломната дата в новата ни българска история. От този ден бе положено едно ново начало на нашето национално самочувствие, на възродената ни българска държавност”, подчерта в словото си пред присъстващите кметът на Кърджали инж. Хасан Азис.
„Две са думите, които най биха подхождали на тази светла дата любов и свобода. От изгарящата любов към отечеството се ражда свободата, която е украсявала знамето на априлското въстание и заради която знайни и незнайни войни са обикаляли българско, за да създават революционни комитети. Тази любов и идеята за свобода, са превръщали кроткия селянин в храбър войник, даскала в комита, момата в знаменосец, детето в пръв помощник на бащата-воин.
От нас зависи дали ще вземем от миналото огъня, а не пепелта, дали ще тръгнем във вярната посока на градивността и съзиданието, дали ще съумеем да пренесем през годините, да оставим на нашите наследници и бъдещите поколения онова, което ни обединява, което ни мотивира и което ни прави силни”, каза още пред кърджалийци кметът инж. Хасан Азис.

 

2 коментара

2 коментара

 1. Анонимен

  03.03.2013 at 21:24

  kolko hiliadi shte sa bili, nikoi ne znae

  0
  • Анонимен

   03.03.2013 at 21:33

   направо милиони бяха

   0

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™