понеделник, 19 март, 2018
0

Съветниците от ГЕРБ против отчета за бюджет 2012 г., от БСП се въздържаха

Съветниците от ГЕРБ гласуваха против  приемането на отчета за бюджет 2012 г. на днешната сесия на Общинския съвет. БСП се въздържаха,  колегите им от ДПС  го подкрепиха, д-р Бирджан Мехмед  от ЕНП и  независимият съветник  д-р Марин Мухтаров  също  гласуваха „за“.  Лошото управление на страната  се измива с популизъм  срещу работата на местната власт. Община Кърджали е нарочена  за политическа жертва от страна на  ГЕРБ. За това, което говорят колегите ни от ГЕРБ,  е подходяща поговорката „Който гроб копае, сам пада в него“ , каза кметът Асан Азис.

Община Кърджали не  получи подкрепа в последните три години от правителството за   развитието на  спортни бази и подобряването на инфраструктурата,  обяви общинският съветник от ДПС Елван Гюркаш. От Движението бяха категорични, че бюджетът  е смел, защото е правен в условията на   икономическа криза. БСП и ГЕРБ  обявиха, че няма да подкрепят   отчета . Според Милан Миланов положително  е това, че  се газифицира градът, както и това,  че е продаден парцел за строителство то на хипермаркет. Но задълженията   са се увеличили с  близо милион лева, сериозен е й проблемът с пазара, както и със  закъсняването на  търга за   фирмата за сметопочистване.  Огнян Иванов    бе категоричен, че в работата на общинската администрация липсва прозрачност. Затова областният управител и   общественикът Иван Дафинов са  завели дела  срещу общината.

Това правителство и представителите му в местната власт не можаха да    осигурят един милион лева за  изграждането на нов въжен мост,  каза градоначалникът и зяви, че  сумата от  милион  лева е  в касата на общината. Призова областният управител да   осигури  останалите средства за ремонта, но   не скри песимизма си  от  факта, че след 4 години   пасивна позиция,  надали сега областният пуравител ще направи нещо по въпроса. В последните няколко години  всички проекти на общината  са спрени. Не са отпуснати 600 000 лв.  за водоснабдяването на  квартал „Боровец“ посочи градоначалникът и добави, че и  общината може да заведе дела   срещу областната управа, но   не го прави, защото това ще  е знак на неуважение към  държавните институции.

Елван Гюркаш  бе категорична, че всеки един от съветниците носи вина за  просрочените задължения на общината и всички заедно трябва да търсят изход  от създалата се ситуация. За основен мотив на позицията си „против” от ГЕРБ посочиха увеличения с над милион общински дълг, който към 31 декември 2012г. е достигнал 12 455 686 лв. Кметът бе обвинен в незаконно пренасочване на средства и непрозрачно управление на финансите на общината. От ДПС определиха като безотговорно неподкрепянето на отчета на бюджета и подкрепиха с факти тезата си.
След множеството изказвания думата взе кметът на община Кърджали инж. Хасан Азис. Той от своя страна обвини ГЕРБ в популизъм и подкрепи твърдението си конкретни примери. Градоначалникът предупреди, че „популизмът се връща към тези които го използват многократно”. Азис призова към конкретика при обсъждането на бюджета. Той подчерта, че по никакъв начин община Кърджали не се е отказала от отговорности си през тези 3 години и половина и продължава да изпълнява своите дейности , своята социална политика въпреки правителството на ГЕРБ.
По повод критиките от страна на БСП кметът заяви, че през последните години община Кърджали е развила мащабна социална политика и не приема позицията „въздържали се” от партия, която претендира да е социално ориентирана. За да подкрепи думите си, инж. Азис посочи, че през 2012 година не е уволнен нито един човек, в образованието дофинансирането е в размер на 250 хиляди лева, дофинансирани са и читалища, театри, ОДК с още 40 хиляди лева.
По време на дебата стана ясно, че 88,38% спрямо годишния план е изпълнението на приходната част на Бюджет 2012г. на Община Кърджали. Държавните приходи са в размер на 20 145 541лв., а местните 14 649 579лв., което е 81,94 % спрямо плана.
Общинските приходи в частта си за Имуществените данъци са в очакваното изпълнение 99,85% . Най-висок процент на изпълнение има при данък придобиване на имущество по възмезден начин 113,56% спрямо плана. Най-нисък процент на изпълнение на първоначално плануваните стойности има при събираемостта на туристическия данък 84,07%.
Неизпълнението на неданъчните приходи спрямо плана рефлектира негативно върху разходната част на бюджета и обслужването на дейностите дори и за текущата им базова издръжка, коментира вносителят инж. Хасан Азис. Той допълни, че извършените разходи към 31.12.2012г. за делегирани от държавата разходи 20 145 541лв., за местни разходи 13 805 906лв., а за дофинансиране на държавни дейности с местни средства 843 673лв.
Заедно с отчета за изпълнението на Бюджета за 2012г., по приходно разходната част в размер на 34 795 120 лв. общинските съветници приеха и отчета за изпълнението на извънбюджетните сметки и фондове за 2012 г., както и годишният отчет за състоянието на общинския дълг за 2012г.

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™