неделя, 24 юни, 2018
0

Питат момчилградчани дали общината да гарантира дълга на болницата

Днес   се проведе публично обсъждане  на проект „Финансово оздравяване и развитие на МБАЛ „Д-р С. Ростовцев” гр.Момчилград“ , който ще се финансира  чрез дългосрочен общински дълг.  Момчилградчани и жителите на общината  трябва да  дадат  съгласие  за общинска гаранция за срок от пет години в размер на 125 000 лв. годишно.  В залата на общинска администрация  дойдоха кметове на селата,   граждани.

Лекарите,   които работят в  момчилградската болница,  са осново от нашия регион, затова са всеоще тук  и  поддържат здравното заведение, каза управителят  на  болницата  д-р Младен Къров. Ако един рентгенолог или анестезиолог напусне, ще бъде закрита цялата болница.  Кметът Акиф  Акиф  предложида има  кадри, които да бъдат обучени и да останат на работа  в родопския град.

Проблемът  е,  че млад лекар не идва в  болницата в Момчилград ,  защото ще трупа трудов стаж, но не и медицински,  понеже няма да има специалност поясни д-р Къров причината да няма млади карди тук. В  болнично заведение като нашето  младите лекари не могат да придобият специалност, това става в големите болници  еи е факт вече повече от 10 години.  Заради  това нямаме и спецалисти при нас. За дойде тук лекар от София или Стара Загора ,  трябва да му осигурим заплата, която ще е половината над тази,  която той е получавал. А това няма как да стане заради липсата на средства, дабяви Къров.  Благодарен съм на кмета за всичко , което прави, за да помогне на болницата в Момчилград,  добави той.Кметовете  се интересуваха дали  здравното заведение  ще е в състояние да плаща кредита, който ще гарантира община Момчилград.  Имаше препоръки да се преговаря с общипрактикуващите лекари да насочват пациентите към моммчилградската болница, а не към други.  Здравеопазването  у нас е  недофинансирано,  клиничните пътеки не могат да покрият разходите.  Три пъти се увеличава минималната работнаа  заплата, а средствата за болниците остават едни и същи, поясни д-р Къров. Ще има месеци, когато няма да можем да се справяме с кредита,  защото пациентите са малко и  средствата  съответно също. Д-р Къров  увери присъстващите, че за за миналата година   са почти на нулата поотношение на приходите и разходите , което е  добре за болницата.

Кметът Акиф Акиф коментира , че в случая са превърнали болниците в малки фабрики, ако има болни –има и пари.  Имаше и въпроси за това дали ще  се увеличи цената на услугите в болницата, на които  бе отговорено   че товя няма да стане, защото има стандарти при определяне на цените в здравните заведения.

На прав път  сме, ще се справим  за пет години. Но ако пътеките не се актуализират, може да се затрудним, каза накрая кметът Акиф Акиф. Надяваме се да  живне икономиката, ще направим всичко възможно за това. Сега  ще покрием тези разходи  на здравното заведение въпреки, че имаме още много работа по съдаването на елементарни  условия за живот в селата.

Той обяви, е ще има срещи в Турция,    за да се търсят средства за спасяване на здравното заведение. Продължава дарителската кампания, събраната сума досега е над 10 000 лв. Очакваме до края на годината да съберем 100 000 лв,   за да стегнем болницата, добяви кметът .

3 коментара

3 коментара

 1. анонимен

  06.03.2013 at 21:35

  ПОХВАЛНИ СА УСИЛИЯТА НА КМЕТА. Самата проведена среща по самосебе си е нещо. Но да вземат да ги стегнат тези лекари и сестри там горе, че са обърнали болницата в заведение. По всяко малко и голямо междучасие е пълно вънка с мед. персонал. Пият, пушат, ударили са на просо. По коридори, гишета недайси да потърсиш някого няма жива душа. Кой работи до 12.00 часа, кой почва от 16.00 часа пълен хаус. Това неможе да е болница. Винаги трябва да са на щрек. Първо да се преклонят пред хуманността на професията си и след това на пари и заплати.Колкото до съществуването. Трябва. Задължително трябва да си пазим болницата. Това е приоритет над всичко. Дълбоко вярвам че и местни и изселили се с възможностти ще вдигнат този товар за да я пребъде.

  0
 2. che bolnica shte ima

  06.03.2013 at 01:52

  kaun

  0
 3. Анонимен

  06.03.2013 at 01:43

  И в крайна сметка кво казаха момчиградчани?

  0

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™