събота, 17 март, 2018
5

Металурзите излязоха на протест, искат заплатите си

Над  200 вече бивши работници от ОЦК  протестираха днес пред паметника на Васил Левски с искания да им бъдат  платени  заплатите. Организирахме се спонтанно във Фейсбук и помежду си, каза  инж. Стефан Атанасов. Протести  ни не са политически, никоя партия  стои зад нас. Не искаме и синдикатите в този момент да се ангажират,  категорични бяха  металурзите.  Имаме издадени изпълнителни листове и съдия изпълнител разпродава имущество на ОЦК, а ние не сме си получили  заплатите  си. Банките и  Валентин Захариев непрекъснато обжалват съдебните решения и  това   спира  плащането на  заплатите ни. В деня на национален траур    протестиращите сведоха глави ред паметта на  Пламен Горанов.

Бившите металурзи избраха инициативен комитет от 5 човека, които да  ги представляват и  отстояват  правата им докато не получат  парите си.

Поставиха  ултиматум да края на вечерта Първа инвестиционна банка,  и фирмите на Валентин Захариев да  изтеглят жалбите си.  Решиха да   отидат пред офиса на  банката, за да  попитат защо  не получават парите си.  Бившите работници в комбината  искат  да   разберат  цялата истина за ОЦК, за това какво се прави в момента там какво ще се прави занапред. Другото им искане е до края на седмицата    областният управител,  депутатите от региона, представители на банката, частният съдебен изпълнител Росен Сираков да се съберат и обсъдят с тях  ситуацията.

Двама представители     на протестиращите  разговаряха с зам. частния съдебен изпълнител  Радослав Сираков, който им е обяснил, че парите   са при него, на  има две жалби – от  поставена фирма на Валентин Захариев и от Първа инвестиционна банка,   затова не може да им бъдат изплатени. Скоро пари за работниците няма да има, бе изводът  от разговора с  частния съдебен изпълнител.  Как банката, която иска да  спаси завода, обжалва  решенията на   съдебния изпълнител , недоумяват работниците. Решиха да отидат пред офиса на банкаат и да разговарят с управителя .

Страдаме  заради Валентин Захариев,  казва  Стефан Атанасов. Никой не може да каже  каква е сумата  на  заплатите на работниците и дали са започнали изплащанията. Едва 20-30 от тях са си намерили работа след закриването на комбината,  другите продължават да са без работа.  Има  и такива, които са  се хванали рана работа  в шивашки фирми, където единствено има работни места. В  ГОРУБСО чакат 400 молби на металурзи, а в  „Пневматика”-200.

Протестиращите се отправиха  към офиса на Първа инвестиционна банка и настояха да се срещнат с управителя. След като в началото им бе казано, че  ще  са забави, по-късно     охранители  се опитаха да ги отпратят    с извиненията, че управителят отсъства и  че е по-добре да се срещнат с областния управител.

Срещата  на протестиращите с Иванка Таушанова ще е в 13 часа.

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™