петък, 22 юни, 2018
0

Искат да играем по техните правила. Да го направим

Протести. Избори. Разделни времена. Всички са с очаквания. Надеждата се е появила отново. Хиляди се събират по площадите. Една граница бе премината. Няма връщане назад. Промени ще има, но какви ще бъдат те?  Власт трудно се взима и трудно се дава. Има хора, здраво окопали се във висините. Ползват облагите и са скъсали всякакви връзки. Забравили са защо са ги избрали. Пари, медии и малцина облагодетелствани „бизнесмени“ правят всичко възможно да смекчат удара. Козметични промени, козметични решения, козметиката е на мода.

Всички се стремят възможно най-бързо да форсират събитията и да доведат нещата до избори. Там се чувстват в свои води. Правили са го десетки пъти и си мислят, че ще успеят и този път.

Искат да изключат гражданите за пореден път чрез системата на изборите. Искат своите мижави 20 процента. Искат обезверени и негласуващи българи. Искат познати партии в парламента. Искат да задействат познатата процедура. Само дето са си направили грешните сметки.

Системата за избори, работеща за партиите, сега ще им изиграе лоша шега. В размирни времена никой не чува козметиците. На мода са крайните елементи. Отчаяни и онеправдани, хората са готови да повярват на всеки.

Чака ни парламент, в който ще има много крайни елементи. Чака ни една много силна „Атака“ и още няколко подобни на нея. Чакат ни нормални партии на ръба на оцеляването. Чакат ни няколко поредни избора.

Това ще направят отчаяните протестиращи, когато никой не им даде правилното решение. Това ни очаква в близкото бъдеще. Това ще е резултатът при положение, че протестиращите не успеят да се организират.

А решението е просто. Нека да изключим тези, които се опитват да направят същото с нас. Нека да не играем в тяхната игра, а да я променим. Ние срещу тях. Те или ние. Вътрешни избори и избор на гражданска листа. Предварителни избори и избор на най-достойните.

Обща листа от граждани. Хората от площадите искат да получат решение. Промени в конституцията, взаимен контрол на властите, спазване на законите, разбиване на монополите, връщане на заграбеното. Исканията за промяна, рестарт и повече справедливост са ясни.
Само трябва да намерим хората, които да застанат зад тях и да работят за осъществяването им.

Когато ги получат – честни, неопетнени, образовани, застанали зад ясна програма за изпълнение, хората ще имат за кого да гласуват. Тогава изборите ще получат изненадващ завой. Изключените ще получат шанса да променят системата.

Щом трябва да играем по-техните правила, нека го направим. Вътрешни избори. Хора, избрани на местно ниво. Там, където всички се познават. Никакви централни изпълнения и парашутисти. Знаем по-колко мандата се отпускат за всеки район.

Избираемите места се разпределят с жребий. За да няма сърдити, мандатът им да бъде определен на две години. Тези, които не са влезнали, заместват първите след втората година. Първите си подават оставката, следващите в листата ги заместват.

Дали ще изберем правилните хора. Няма никаква гаранция, че ще ги открием. Важното е да има механизми за поправяне на грешката. Затова и първото нещо, за което трябва да се работи, е промяна на Конституцията.

Няма значение кой ще бъде пред банката в парламента. Той ще отстоява общи решения. Ще стои зад предварително съгласувани и одобрени от всички искания. А основните искания може да приличат на тези:

1. Променена Конституция с взаимен контрол на властите и издигане на принципа на 2/3 мнозинство при вземане на решения. (Президент, имащ право да връща закони, правителство назначено от президента, парламент, блокиращ решения на президента и правителството).

2. Независим граждански контрол избран на избори. (Нова институция, която да контролира останалите власти, имаща достъп до цялата информация, за да може да прави превантивен контрол, имаща право на законодателни инициативи и правото да поиска референдум. Сменяни чрез жребий всяка година от предварително избраните.)

3. Чести избори. (Всяка година се заменя 1/4 от парламента, на 2 година – президент, иска вот на доверие от народа, депутати, отзовавани при искане на 2/3 от гласоподавателите в избирателния район).

4. Съдебна система и справедливост – съдии, заменяни при искането на 2/3 от депутатите или при искане на 2/3 от съдиите. Прокуратура към Министерския съвет. Връщане на незаконно заграбеното и съд за виновните.

Незабавно прилагане на закона в бъдеще при подобни действия. Силна държава и отнемане на властта от мафиотските групировки. За целта са нужни чисти хора в полицията. Директен избор на директор на полицията в деня на местните избори.

5. Местни власти – повече независимост, повече пари, оставяни от данъците в общините. Кмет, общински съвет и гражданска квота, избирани на принципа за взаимния контрол приложен в централната власт.

Правилата за чести избори и вот на доверие важат и тук. Гражданския съвет има същите правомощия както този на централно ниво (превантивен контрол, законодателни инициативи и референдуми).

6. Пълна прозрачност (обсъждането на законите се прави в интернет и всеки може да дава предложения, всички договори и решения навсякъде в администрацията се публикуват и обсъждат предварително и са достъпни за всеки в интернет).

7. Ефективна администрация. Длъжности в администрацията и назначения чрез жребий на всеки 4 години – всеки, отговарящ на изискванията, може да участва в жребия и да опита да приложи идеите си на практика.

Въвеждане на системата за електронно обслужване на гражданите и фирмите и максимално улеснена процедура. Премахване на всички излишни, синекурни длъжности в администрацията. Премахване на всички нецелесъобразни такси. Взаимен контрол (директори, изпълнително бюро и граждани свързани в една система за контрол).

8. Разбиване на монополите – когато държавата реши, никой не може да я спре. Откупуване на всички тези компании и превръщането им в обществени компании е добро решение.

Механизмите за контрол за политическите власти важат и тук – избран и мениджър и управително тяло с взаимен контрол и комитет от граждани, контролиращ тях. Премахване на всички посредници. Никакви печалби на фирмите, работещи с държавата и не само над 10% (особено сферата на храните, лекарствата и други от първа необходимост).

9. Залагане на българското – може и да не харесваме Волен Сидеров, но той е прав за чуждите инвестиции. Печалбите изтичат в чужбина и за народа остават мизерните заплати. Инвеститори, оставени без контрол, се изкушават и нямат никакви скрупули. Добре е парите да остават в България и да движат българската икономика.

Слабите икономики не могат да се противопоставят на силните и отворените пазари работят в тяхна полза. Затова е нужен елемент на протекция. Оставени на произвола на свободния капитализъм без правила българските фирми винаги губят.

10. Справедливо заплащане – принцип 1 към 4 за минималните и максималните заплати да се приложи навсякъде в държавните предприятия и учреждения. Само за управителния съвет и мениджъра да важи принцип 1:8. Постоянно увеличаване на минималната заплата и пенсиите с процента на увеличаване на БВП на държавата.

Събиране на данъците, обстойно разследване на всички нива как се изразходва бюджетът на държавата. Първоначално увеличение на заплати и пенсии с всички пари, осигурени чрез прекратяването на кражби, монополи и невзети данъци.

Вътрешните избори и единната гражданска листа ще доведат до силно представителство на гражданите. Всички недоволни ще припознаят своите избраници. Те ще са гласували за тях на предварителни избори. На местно ниво ще са посочили хора, които познават .

Обединението е особено важно. Другият вариант – обезверени граждани. Доста от тях няма да гласуват. Крайните и нереалистични обещания ще вземат връх. В парламента ще има мнозинство от партии, обещаващи всичко, за да са там.

В крайния вариант „Атака“ ще бъде първата политическа сила и в коалиция ще вземе властта. И представа си нямаме тогава какво ще направи Волен и докъде стига манията му, че е богопомазан, и че само той знае верните решения. Вече доста хора са му повярвали.

Времето на инициаторите на гражданските протести изтича. Свиканото Оборище трябва да създаде гражданско обединение , да приеме исканията си и да определи програмата, която ще следва. Няма друг вариант за промяна. Ще се играе по-техните правила.

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™