събота, 24 март, 2018
79

Данъчен от Кърджали въртял търговия с контрабандно злато за милиони

Специализираната прокуратура повдигна обвинения срещу трима участници в организирана престъпна група, създадена с цел да извършва различни по вид престъпления – укриване на данъци, контрабанден внос на злато, незаконни сделки с благородни метали, предаде Агенция „Фокус“.
Участниците в групата са задържани на 6 срещу 7 март 2013 г. при специализирана операция на Сектор „Икономическа полиция“ към ОДМВР – Кърджали, ГДБОП и НАП, под ръководството и надзора на Специализираната прокуратура.
Обвинения са повдигнати на Юксел Юсеин, ръководител на групата, за престъпления по чл. 321, ал. 3, вр. ал.1 от НК и чл. 251, чл. 253 и чл. 242 от НК, както и на Селяхтин Юсеин и Васил Герджилов, участници, за престъпления по чл. 321, ал. 3, вр. ал.2 от НК; чл. 251, чл. 253 и чл. 242 от НК.
Според събраните до момента доказателства престъпната структура е действала поне от юли 2011 г. Юксел Юсеин и синът му Селяхтин Юсеин са развивали незаконната си дейност в собствените им 3 чейнджбюра в Кърджали и 3 златарски магазина – 2 в Кърджали и 1 в Смолян.
Васил Герджилов, който е данъчен служител в сектор „Приходи“ на НАП-Кърджали, оформял счетоводно незаконната дейност и давал указания на другите участници как да я прикриват.
При задържането на членовете на групата и извършените претърсвания в златарските магазини и чейнджбюрата са иззети пари и благородни метали за 1,2 милиона лева.
В това число – над 17 килограма контрабандно злато, за което се предполага, че е внесено незаконно от Турция, както и суми в различни валути с неизяснен произход на стойност 350 000 лева.
Иззети са и записи на заповеди за 1,5 млн. лева.  Разследващите установяват произхода на записите на заповеди, както и наличните данни, че престъпната група вероятно се е занимавала и с мащабна лихварска дейност.
Установено е, че в златарските магазини са отчитани минимални продажби на ювелирни изделия. По този начин участниците едновременно са прикривали търговията с контрабандно злато и са укривали дължими данъци по сделките.
Нанесените щети от престъпната им дейност се установяват.
С постановления на Специализираната прокуратура на участниците в организираната престъпна група е наложена мярка за неотклонение „Задържане под стража“ до 72 часа.
В Специализирания наказателен съд ще бъде внесено искане за налагане на постоянен арест на тримата.
1 Коментар

1 коментар

  1. mesieu credec

    10.03.2013 at 15:09

    ай ай ай

    отиде му хубавия бизнес на човека

    0

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™