четвъртък, 24 май, 2018
0

На 8 март своя поглед за жената представиха кърджалийските художници

Изложба  под надслов „Образът на жената в творчеството на кърджалийските художници”  бе открита тази вечер в Дома на творческите съюзи  /Керимовата къща/ в Кърджали.  За любителите на изкуството   са подредени  34  картини на  14 творци от Дружеството на художниците.

За първи път  правим такава изложба. Тя е покана  към кърджалийци да почувстват празника  на жената  малко по-различно, каза  при откриването художникът и галерист Пенка Атанасова.  Идеята кърджалийските творци  да представят образа на жената  възникнала  в деня на виното  и любовта   14 февруари.  Първата жена според християнството се казва Ева, което означава живот.  Пожелавам  на жените наистина да  олицетворяват живота в неговата позитивност, в неговата красота и чудо, каза художничката. Тук са  представени картини на колегите ми, провокирани от красотата и позитивното начало, което носи жената.   Осми март  е  хубав празник, защото поне за един ден хората се замислят и отдават дължимото на своите майки, сестри, деца и приятелки,, добави тя и  пожела на жените да бъдат по-усмихнати, по-щастливи и да се радват на живота.

Живопис, графика, акварели, сух пастел и пластики показват  Емил Пенчев, Владимир и Павлина Чукич, Пенка Атанасова, Иван Стойчев, Ваня Петкова, Светла Христова, Костадин Петков, Атанас Чакъров. До  красивите родопски момичета на Камбер Камбер г са тези на африканки, рисувани от Христо Габеров. Открояват  се платната  на Мая Мечева,  впечатляват трите творби на  Владимир Чукич , обединени под надслова    „Лиричен спомен“ .  Не може да пропуснете  женското лице, нарисувано от Камбер Камбер.  Както и нежността, която струи от образа на жената в картините  на Павлина Чукич.  Пенка Атанасова  ни показва  жената майка в „Проекция на любовта“.  Образът на Богородица е вплетен  в  картината  на Христо Габеров   „Вселенска хармония“.   Ваня Петкова показва танцуващи женски фигури .  Въздействат силно  творбите с голо женско тяло  от Костадин Петков-Коцето. В изложбата са включени пластика на Ридван Юсуф,  скулптура  от Наско Чакъров и икона от Светла Христова.

Красотата и  нежността,   излъчваща стаена мощ, чувствеността и финеса – това са женските фигури, населяващи света на художниците . Изяществото и лекотата, които те излъчват, може да бъде постигната от малцина.  Не всеки ден можем да докоснем стиха или музиката с ръка, красотата им да окъпе очите ни , но  чрез картините  на кърджалийските  художници  това е  става възможно.

 

 

1 Коментар

1 коментар

  1. Анонимен

    08.03.2013 at 22:54

    какви красиви чернокожи дами

    0

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™