неделя, 24 юни, 2018
0

Внасят служебен премиер от чужбина ?

Президентът Росен Плевнелиев ще си внесе служебен премиер от чужбина. Новият стопанин на „Дондуков“ 1 ще е мъж, икономист без партийна принадлежност. Той работи от няколко години в чужбина и е добре познат и приет от Брюксел, доверяват още запознати. През последните часове се появи и версия, че президентът може да обяви състава на служебното правителство още на 12 март. В момента той заема държавен пост в европейска държава и е прехвърлил Христовата възраст, съобщава “Стандарт”. Експерти веднага лансираха името на Ради Найденов, който в момента е на мисия в Берлин. Той е добре приет от хората на канцлера Ангела Меркел и е известен като професионалист в дипломатическите среди. Той е завършил „Международни отношения“ в УНСС. Другото име, което се завъртя, е на посланика ни в Румъния Александър Филипов, който работи във Външно от 2002 г. Преди това той е работил в Селскостопанска академия – София, където оглавявал отдел „Международни връзки и протокол“. Бил е и в частния бизнес, като е въртял външна търговия.

До варианта човек отвън се стигнало, след като Росен Плевнелиев получил отказ от омбудсмана Константин Пенчев да поеме юздите на държавата. Причината била опасенията на юриста, че е възможен италиански сценарий с няколко предсрочни вота, което би го превърнало в премиер за неопределен период от време. На таен обяд през уикенда, на който са присъствали юристи и експерти от бизнеса, са били обсъдени и други имена за премиер. Според участници тогава е било взето окончателното решение кой да оглави държавата до предсрочните избори. Новият стопанин на „Дондуков“ 1 ще има възможност сам да подбере министрите си. За целта той ще получи и списъци с имена на уговорените кандидати, които са били стиковани с бизнеса и неправителствения сектор.

Официално държавният глава трябва да обяви името на служебния премиер в сряда. Тогава президентът ще разпусне 41-вото Народно събрание и ще обяви приоритетите на кабинета, който е съставил. Ще станат ясни и имената на министрите, както и на структурните промени, които президентът ще предложи. Според запознати първоначалната идея министерствата да бъдат свити е отпаднала. За сметка на това обаче ще бъде отрязан броят на зам.-министрите. Очаква се тежките министерства като икономиката, финансите, социалното и МВР да имат по двама заместници. Останалите най-вероятно ще имат по един помощник. Задачите и правомощията на временното правителство са ограничени и няма смисъл да се харчат бюджетни пари за поддържането на тези длъжности, обосновавали предстоящата промяна от „Дондуков“ 2.

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™