събота, 23 юни, 2018
0

Днес почитаме Свети Софроний Врачански

Днес Българската православна църква почита паметта на Свети Софроний Врачански. Той е родом от Котел, с мирско име Стойко. Сам описал живота си в книгата “Житие и страдания грешнаго Софрония”. Учител, станал свещеник, страдал от турците. Овдовял, приел монашество, брат на Къпинския манастир, Великотърновско, с име Софроний – възведен епископ Врачански.Преследван, отива в Румъния. С дара на предвиждане, в 1812 година издал позив до сънародниците си да посрещнат руските войски радушно, защото чрез тяхното оръжие България може да се освободи от “турското варварско мъчителство”. Починал в Румъния през 1813 година.

Той е известен и като първия преписвач на епохалния труд на Паисий Хилендарски – “История славянобългарска”.

Най-добрите свои творби Софроний Врачански пише в букурещкия си период. “Кириакодромион, сиреч Неделник“ е сборник от поучения и слова за всички неделни и празнични дни в годината, написани въз основа на църковнославянски и гръцки източници — единственото отпечатано съчинение на Софроний Врачански. Сборникът има историческо значение, защото поставя началото на новобългарската печатна книга и налага говоримия език като книжовен. Пише и друг сборник – “Неделное евангелское толкование“. “Житие и страдания грешнаго Софрония“ и “Възвание към българския народ“ превръщат Софроний в най-видния представител на българската литература от началото на 19 век.

Неизвестна е датата на смъртта на Софроний – датира се по последния подписан документ от 2 август 1813 година. Канонизиран е за светец на 31 декември 1964 година от Българската православна църква.

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™