събота, 23 юни, 2018
0

Мудни чиновници отказват българи от гръцки пенсии

Хиляди българи не дочакаха гръцка пенсия, съобщава „Стандарт“. Мудната администрация отказва нашите гурбетчии от заветните добавки за старост в евро. С тях месечните им суми започват от 360 евро, каквато е минималната сума при комшиите. У нас това е пенсия мечта, каквато сега взимат само миньорите и летците. За да излезе решението за тези надбавки обаче се чака от 3 до 5 години. Дотогава нашенците трябва да кърпят бюджета си с работа, каквато вече трудно се намира. Кризата и падналите от 800 на 300 евро заплати подгониха болшинството от гурбетчиите ни обратно към родината. Те се върнаха по домовете си и притиснати от безисходицата, пуснаха документи за БГ пенсия, губейки почти половината от очакваната сума. По закон, гърците не могат да откажат пенсия на чужденци, които имат трудов стаж в тяхната страна. При всички положения заработеното там се изплаща. Ако обаче напуснеш Гърция, заветните добавки до минималната за страната сума отпадат.
Българи не останаха в Атина, потвърди Милена Първанова. Тя е адвокат и от години помага на сънародниците ни в битката за пенсия. Много хора не я дочакаха, прибраха се, защото не могат да оцелеят, докато чакат решение за пенсиониране, разказва юристката. Според нея няма открита дискриминация към нашенците, просто администрацията в Гърция е много мудна. След подаването на документите в техния осигурителен институт се чака около три години, докато излезе решението, въпреки, че законовият срок е само три месеца. Потърпевшите могат да съдят института за забавянето, но пък делата се точат понякога и по 4 години. „Всичко зависи кога има пари държавата. Когато има, изплащанията започват бързо. Обикновено решенията излизат на партиди докато свършат парите и после процедурата пак зацикля“, обяснява юристката. Веднъж разрешено, изплащането става със задна дата, от деня на подаване на документите.
След излизане на решението, ако чужденецът иска гръцка пенсия и има постоянен адрес, пуска отново документи и чака цялата процедура. Малцина издържат толкова време, особено сега, когато повечето са останали без работа, разказва Милена. А чакането си заслужава, ако е осъществимо. Минималната за страната пенсия е 360 евро и никой не може да взима по-малко от нея. Понеже на емигрантите плащаните осигуровки не покриват изискванията за тази сума, им се дават добавки. При изтегляне на документите и подаването им в България, заработеното за пенсия в Гърция не се губи, но падат именно тези добавки и месечната издръжка като цяло. Хиляди наши сънародници обаче се принудиха да го направят, защото не могат да живеят тук без пари през дългото чакане, твърди юристката.

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени