петък, 22 юни, 2018
0

Съдът: Уволнението на директора на училището в Джебел е незаконно

Районният съд в Момчилград  призна за незаконно уволнението на  директора на СОУ  „Христо Ботев“  в Джебел  Незиха Хасан. Тя бе остранена от работа   със заповед  от  27.10.2010 г. на  началника на Регионалния инспекторат по образование  в Кърджали. Съдът отменя  заповедта ,  с която на основание  изтичане на уговорения срок е прекратено трудовото правоотношение на  Незиха Хасан за  изпълнение на длъжността „директор”.  Възстановява  я на предишната й работа- директор на СОУ „Христо Ботев”.

Съдът  постановява СОУ „Христо Ботев”  да заплати сумата две хиляди двеста деветдесет и четири лева и 0.26 ст. като обезщетение, представляващо разликата в получаваното  трудово възнаграждение на длъжността  „директор”  и получаваното от нея впоследствие трудово възнаграждение за длъжността „пом.-директор”  за времето от 27.10.2010 г. до 27.04.2011 година.  Училището  ще заплати и деловодни разноски в размер на 500 /петстотин/ лева, представляващи адвокатско възнаграждение.

Въпросът с уволнението  на Незиха Хасан стигна  до Народното събрание. Тогавашният министър на образованието Сергей Игнатов отхвърли обвиненията на ДПС, че регионалните инспекторати неправомерно отстраняват директори на училища в смесени райони, въпреки че са спечелили конкурс за длъжността.  Незиха Хасан е приела срочния характер  на договора и е встъпила в длъжност след подписване на споразумението. В конкретния случай, понеже става дума за компетентност, през изминалия срок не са изпълнени повечето предписания на Регионалния инспекторат по образованието в Кърджали, издадени при проверка, извършена през април, когато кандидатът е изпълнявал длъжността директор – до подвеждането на конкурса. С оглед на това и след подадени устни сигнали за нередности от родителите  на ученици от СОУ „Христо Ботев“ в Джебел, работодателят е взел решение да не се продължи срока на трудовия й договор, поясни казуса министърът.

ДПС  опраделиха  отстраняването й от работа  като политическа саморазправа с достойнството на хора, доказали своята компетентност . Местната власт в Кърджали политизира българското образование, отговори  с  декларация  парламентарната група на ГЕРБ, прочетена от трибуната от депутата Цвета Караянчева.

2 коментара

2 коментара

 1. Анонимен

  14.03.2013 at 00:29

  Лъжете. Всички лъжете

  0
 2. Анонимен

  13.03.2013 at 02:59

  bahti zaspaite u4enici

  0

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™