събота, 23 юни, 2018
0

Управителят на „Хармони 2012“ : Правим всичко възможно производството на цинк да започне в най-скоро време

Миналата седмица бившите  работници  от ОЦК излязоха на протест. Освен  искането да им бъдат изплатени  заплатите, те настояват  за яснота  от  фирма „Хармони 2012″ дали ще се наемат от тях хора в завода и кога ще  започне работа  той. Потърсихме отговорите на техните въпроси от  управителя на  „Хармони 2012“  Иван Елкин.

Господин Елкин,    интересът към   изграждането на  цинковия завод е голям, а информацията  за това, което щесе прави, все още   е малко. Какво  включва ва  модернизацията  на цинковия завод. Инвестира  ли  се в изцяло нов завод?

– Модернизацията на цинковото производство на практика представлява и трябва да се разглежда като изграждане на нов Комбинат за производство на цинк с нова организация и нови технологии.  До момента е извършен цялостен анализ на придобитите активи и техните възможности. Преминахме и през фазата на избор на технологично решение. В тази връзка мога да кажа, че нашите инженери, експерти и консултанти се спряха на технологията, съоръженията и оборудването от испанската компания „Асториана” и немската „Ототек”.  Към настоящия момент се избира главен изпълнител и консултанти по проекта.

–           На какъв етап е  в момента  процедурата  по избор на главен изпълнител  на проекта? 

– Има голям интерес от водещите световни имена в областта на цинковото производство и цветната металургия. Целта ни е да изберем най-подходящия кандидат, който да отговаря на всички изисквания и критерии. Вече има направени огледи на производствената площадка от няколко международни фирми.

Основните кандидати са френската фирма „Онет” и канадската компания SNC Lavalin. И двете дружества направиха огледи и анализ на площадката и на документацията по проекта. До месец очакваме техните финални оферти, които ще бъдат разгледани в най-кратък срок и ще изберем главния изпълнител, който на практика ще осъществи цялостната модернизация и изграждане на един нов комбинат за производство на цинк.

Стартирането на ремонтно-възстановителните дейности, инсталирането на новите мощности, тестването на оборудването и още много други дейности са само отделни елементи от целия процес.

–           Работи ли се на площадката?  Сред бившите металурзи се говори, че нищо не се прави и единствено охраната е в комбината.

–           Възстановяването на инфраструктурата от водоснабдителната и канализационната система в „Ново цинково производство“ е изцяло завършено на първия етап. За качеството на извършените дейности до момента говорят резултатите от направена проверка на отходните води от РИОСВ – Хасково: всички проби са отрицателни. Припомняме, че канализацията на ОЦК Кърджали беше изцяло неработеща и отпадните води се изливаха направо в почвата.

В тази връзка бих добавил, че възстановяването на спомагателната инфраструктура е съпътстващ процес. Когато започне изграждането на новите цехове, те постепенно ще бъдат захранвани с необходимите мощности на водопроводната и канализационната мрежа.

В ход е още една процедура по избор на изпълнител за реконструкцията и обновлението на административната сграда на завода. До седмица очакваме оферти от потенциалните изпълнители. Целта ни е да създадем нормална работна среда, в която съвместните екипи на изпълнителя и възложителя да работят и да се чувстват добре, с оглед постигане на крайния резултат.

–       Както отбелязахте приключи  рехабилитацията на водопроводната и канализационната мрежа в предприятието, изпълнявана от кърджалийската фирма „Устра Бетон“.  Колко човека ще бъдат  назначени на работа в следващите дейности по проекта  ?

–           Практиката е доказала, че работа се върши с хора, и то с опитни хора. Бъдещото предприятие ще даде много възможности за развитие на млади специалисти, както и на доказани кадри, които ще се назначават поетапно по отделните  фази на проекта.

Както в процеса на самата модернизация и изграждането на комбината, от една страна, така и при бъдещата работа на „Ново цинково производство“, ще бъдат наети бивши работници и служители – хора от града и от региона.

–           Какъв  ще е размерът на инвестицията?

–           Новият комбинат ще бъде значим както за Кърджали и региона, така и за страната ни. Това е индустрия, която исторически в България е била силно развита и има подготвени кадри за работа, а и традиции в международните пазари. Резултатът ще бъде модерно производство, износ на продукция за чужбина, международен поглед към страната, намаляване на безработицата в града и региона.

Инвестицията е безспорно голяма – точна сума няма да казвам, потенциал в цинковото производство има и инвестицията ще се изплати.

–           Кога очаквате  новият комбинат за производство на цинк  да започне работа? Колко от   досегашните работници в ОЦК могат да бъдат ангажирани?

–           Правим всичко възможно това да стане най-скоро. Ние, като инвеститори, имаме най-голям интерес да започне производството на цинк колкото се може по-бързо. Така, направената инвестиция ще започне да се изплаща. Зная, че отговорът на този въпрос вълнува много хора тук, в Кърджали.Това, което мога да им кажа е, че ние имаме общи интереси с тях. Освен това  около всяко такова предприятие винаги има много фирми, които работят като подизпълнители на различни неща. Много семейства ще си вадят прехраната, но най-важното е, че младите специалисти ще има къде да се реализират.

Въпросите зададе: Валя Флоридис

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™