събота, 23 юни, 2018
0

„Роша Монтана – град над пропаст“ ще прожектират в Кърджали

Кадър от филма "Роша Монтана - град над пропаст"
Кадър от филма "Роша Монтана - град над пропаст"

Община Кърджали  кани обществеността и всички заинтересовани лица  да пръсъстват на прожекцията на документален филм за замърсяването с цианиди в Румъния на 18.03.2013 г./понеделник/ от 18.00 ч. в Дома на Културата.  Филмът е посветен на съпротивата на населението срещу златодобив с използване на цианид в село Роша Монтана в Румъния. Той е на режисьора Фабиан Дауб, който също ще присъства на прожекцията. Очакваме, че ще проявите интерес към темата за преработка на златосъдържащи руди по цианидна технология, изключително актуална за живущите в община Кърджали.

Безредие и тревога са завладели градчето Роша Монтана след пристигането на румънска златодобивна компания с канадски акционери, сае разказва във Филма „Роша Монтана – град над пропаст“. Планът на инвеститорите е да премахнат голяма част от града и околните местности, защото в скалите под него се намира най-богатото находище на злато в цяла Европа. За да се извлече златото от скалите, ще се използва цианид.

От една страна, целият процес ще стимулира икономическото развитие на района, но от друга, ще има сериозни последствия върху околната среда. Повече от 2000 души ще изгубят домовете си. Някои от тях вече са избрали голям град, в който да се преместят.

Малка част от жителите на Роша Монтана е настроена срещу златодобивната компания и е решена на всичко, за да защити къщите си.

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени