неделя, 24 юни, 2018
0

Таушанова за казуса „Горубсо“: Когато нещата са в съда, се въздържам от становища

Земеделието е  било един от приоритетите в работата на  на  областния управител Иванка Таушанова,   поясни  днес тя на преспокференция. Свърших доста сериозна работа за обединяване усилията на всички земеделски служби в областта,  зада имат нашите земеделски производители  допълнителни доходи, възползвайки се от европейските фондове. Областната управа е  била инициатор на информационни кампании всяка година,   а преди това   в това отношение е имало ограничаване на информацията и  липса на такава.  Благодарение на това, което са свършили над 70 млн. лева са получени от земеделските стопани в област Кърджали по Програмата за развитие на селските райони и още  над 11 млиона лева са  разпределени по  директните плащания. Като свой втори приоритет  областният управител определи ремонтите на пътищата от републиканската мрежа.

В началото на мандата й общините нямали изготвени проекти, с които да кандидатстват  по еврепейските праграми.  След четири години област Кърджали има най-много рехабилитирани и ремонтирани пътища – 145 км по Оперативна програма „Регионално развитие“ и програма „Транспорт“, сумата  за  ремонтите е 90 млн. лева.

Бяхме безкомпромисни и по отношение на замърсяването на въздуха и околната среда, каза Таушанова, определяйки екологията като третия приоритет в работата си. Във въздуха имаше манган и тежки метали, ние държахме комплексното разрешително на ОЦК да се  изпълнява и това вече не е така, подчерта  областният управител. Но отказа да коментира  въпроса със златодобива в центъра на града  от  „Горубсо“  с мотива, че  когато нещата са в съда, се въздържа  да дава становища.  Подчерта, че  е назначен еколог в областната администрация, който  присъства на  срещите с РИОСВ. Проблемът  е, че  се стига до етап оценка на Доклада  за ОВОС и  след това се отива в съда.В такъв случай държавата не може да взема позиция. Най- доброто решение е  кърджалийци да бъдат осведомени за това,   което се прави. Искаме да  живеем в безопасно за нас и децата ни място. Но не може да се предприеме нещо,след като няма достатъчно информация, допълни Таушанова.

 

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™