петък, 22 юни, 2018
0

Граждански организации очакват министър Асен Василев да развали концесията за злато в Крумовград

Граждански организации ще обжалват пред Европейската комисия концесията за златодобив в Крумовград и очакват от новия министър на икономиката Асен Василев, който е консултирал и минни проекти, са развали договора с канадската фирма.

Това обяви пред медиите Васил Къдринов от Сдружение за аграрни и екологични проекти – ГЕО. Според него дадената без търг концесия е достатъчно правно основание за разваляне на концесията с дъщерната фирма на „Дънди Прешъс металс“ – „Болкан минерал енд майнинг“ .  Сдружението има официален отговор от Европейската комисия от 4 март т.г.  на писмото си за Крумовград, в което комисарят по конкуренцията им отговаря, че  концесия дадена без търг е нерегламентирана държавна помощ.   Ако ЕК не реагира на жалбата им, организацията ще заведе дело в Люксембург, категоричен е Къдринов.

Бившият екоминистър Нона Караджова е подписала доклада за ОВОС на канадската фирма, без да има здравно заключение, алармират още организациите. Становището на здравното министерство никъде не казва безопасна ли е мината за хората в региона на Крумовград.   Освен злато, там има и арсен, чието количесто в концентрата за преработка е над 550 тона, съобщи Мариана Момчилова, химик, от Крумовград. По думите й арсенът е 7 пъти по-смъртоносен от змийската отрова и вдишването му разболява от алцхаймер и диабет и носи смърт. Взривовете два пъти седмично за добив на злато ще разнасят частиците арсен на 50 км разстояние.

Хората в Крумовград и региона са наплашени. Вече година тече полицейската проверка на подписката, която подкрепиха 6 000 души. Досега са разпитани 80 човека,  каза Мария Дамянова от Сдружение „Живот за Крумовград“.

Даниела Стефанова, BNews.bg


Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™