неделя, 24 юни, 2018
0

Българско родопско говедо вече е в Списъка на защитените от изчезване породи

Дългогодишното настояване на Националния съвет по генетични ресурси към националния координатор по генетичните ресурси в животновъдството проф. д-р Васил Николов за включване на нови породи за подпомагане по мярка 214 „Агроекологични плащания“ по ПРСР вече е факт.

Предложенията на съвета са удовлетворени в публикуваната на 12 март 2013 г. в Държавен вестник, бр. 24, Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 11 от 2009 г. за условията и реда за прилагане на мярка 214 „Агроекологични плащания“ от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) за периода 2007 – 2013 г.  Това съобщи пред Агенция „Фокус“ националният координатор по генетичните ресурси в животновъдството проф. д-р Васил Николов.

В списъка на застрашени от изчезване местни породи са включени Българско родопско говедо, Българска бяла млечна коза, Североизточна българска тънкорунна овца, Карнобатска тънкорунна овца, Тракийска тънкорунна овца, Старопланински цигай, Дунавска бяла свиня.

Българско родопско говедо е признато за порода през 1989 г. Разпространено е предимно в Родопите, има го и в Кърджалийско.  Останали са  около 1 000 говеда при минимум 7 000 за  да  се поддържа породата. Затова е обявена за застрашена.

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™