събота, 26 май, 2018
0

Конят Бойко Борисов спечели състезание по теглене на траверси

Циганите от кюстендилския квартал „Изток“ организираха традиционните за Тодоровден състезания с коне.  Традицията е от 1906 година. От центъра на квартала тръгна шествие с файтони, предвождано от старейшините на каруцарите, които бяха и жури – Курте, Станимир и Гечо, като крайната точка беше ливадата до пречиствателната станция за отпадни води на Кюстендил.

40 коне участваха в надбягването за бързина. Спечели Милчо Златанов с кон – Империал, следван от Велко Борисов с кон – Буря и Вергил Стоянов с кон – Боби. Победителят получи 50 лева, по чувал царевица и ечемик, и една бала сено.

Второто състезание беше за теглене на траверси. Най-бърз беше Пенко Димитров с кон-Бойко Борисов. След него финишираха Мартин Анкин със Светкавица и Благой Евтимов с Гръмотевица. Наградният фонд и тук бе 50 лева за победителя и за тримата по чувал царевица и ечемик, и бала сено.
Празникът продължи в центъра на ромския квартал, където се изви дълго хора, като по традиция беше раздавана питка и варена царевица за здраве.

Наградата за най-красив кон беше присъдена на Валентин Данчов-Рико, отличен бе и най-мършавият кон в надпреварата.

Novini.bg

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени