неделя, 24 юни, 2018
0

Местан взе на мушка проф. Константинов, служебният премиер обеща на ДПС честни избори

Ще се противопоставим категорично на всеки опит дебатите в парламентарните избори да бъдат поставени на етническа основа. Това каза пред журналисти Лютви Местан, председател на Движението за права и свободи. Той се срещна днес в Министерския съвет с премиера на служебния кабинет Марин Райков. Напълно съм съгласен, че политическият дебат е абсолютно  неприемливо да се етнизира, каза Райков. Ние правим дебата по демократични правила и няма да допуснем една група от обществото да бъде противопоставяна на друга, посочи премиерът.

Споделихме очакванията да се стори необходимото да се намери изход на политическата и социална криза и това да се случи по пътя на честни, неманипулирани избори, каза Местан. Оценяваме поетия от премиера Марин Райков ангажимент, че ще осигури честни избори. Изразихме очакванията този ангажимент да има конкретни действия и поставихме конкретни проблеми. Първият е свързан с неоправдан опит на областни управители да прехвърлят на местни власти отговорност за осигуряване на оригинален протокол на СИК на всеки член на СИК. Този въпрос беше тема на спор и в Народното събрание, отбеляза Местан.

Имаме очаквания, че Райков ще издаде заповед до областните управители, че това е тяхна отговорност. Другият проблем е, че държавните служители действаха като партийни пропагандатори на ГЕРБ по време на   предишните избори, каза Местан. Ние се надяваме тези служители сега да не бъдат партийни пропагандатори. Изразихме притеснение от изказване на председателя на борда на директорите на “Информационно обслужване” Михаил Константинов, че ако алтернативата на ГЕРБ е Тройната коалиция, той ще направи всичко възможно това да не се случи, каза Местан. “Информационно обслужване” е фирмата, която обикновено е преброител на изборите.

Марин Райков изрази благодарност за изключително коректният разговор, който по думите е добра първа стъпка да се вдъхне увереност на хората, че изборите ще се правят според правилата. Хората, които обикновено са ваши избиратели, са най-чувствителни към толерантността и затова очаквам коректно говорене. Това е и апел към цялата общественост, добави Райков. Говорът на омразата и нахъсването са изключително неприемливи. Политическата вендета не може да бъде част от мисленето на един  служебен кабинет и той няма да го допусне, добави премиерът.

Служебният кабинет не е политически опонент на нито една политическа партия. Моето желание е да не допуснем един на пръв поглед технически проблем като оригиналите на протоколите да хвърли сянка върху честността на изборите. Имаме представа как да осигурим бързо над една трета от необходимите копирни машини, добави Райков. Държавните служители имат право на политически убеждения и право да ги изразяват. Препоръчвам обаче на тези, които са на по -видими длъжности, да се въздържат от постъпки, които могат да се сметнат като демонстративна пристрастност, посочи Райков. Той добави, че ще разговаря с Михаил Константинов и публично ще обяви позицията си. Публичните финанси и приходната част на бюджета също са били обсъждани на срещата. Ние очакваме държавата да осигури  работата на всички функционални системи, за да има плавно предаване на властта, добави Местан.

Състоянието на публичните финанси е ключов въпрос и ние работим по него много усърдно – отговор по него ще има до няколко дни, посочи Марин Райков. Нямаме намерение и не е допустимо да даваме политическа оценка на което и да е правителство. Не искам от нашата оценка една политическа партия да черпи аргументи в една предизборна обстановка. Дължа обаче на обществото отговор по този въпрос, а оценката ще се види в действията, които вземаме, посочи Райков.

1 Коментар

1 коментар

  1. kikia

    18.03.2013 at 23:00

    Mestan e taliban, oba4e bez turban!

    0

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™