неделя, 18 март, 2018
21

Майсторът на одринските пейзажи гостува в Кърджали

83-годишният художник от Одрин Таип Йълмаз е известен като „Майсторът на одринските пейзажи”. Той е автор на стотици „портрети” на своя град, рисувани с акварел, гваш и масло – Одрин в миналото, когато е столица на империята, и Одрин днес с неговата модерна урбанистика, говореща с езика на историята. През 1968 г. Таип Йълмаз създава Художествената галерия в Одрин и става неин пръв директор. Той е и между основателите на Тракийския университет, където преподава дълги години на студенти от архитектурните и художествените специалности.

Арт движение КРЪГ представя първата му самостоятелна изложба в България на 22 март от 18 ч. в Арт галерията – като част от подписания Меморандум за културно сътрудничество с творци и творчески организации от Одрин.

Ценен принос към науката е неговият авторски тритомник с архивни материали, документи, рисунки и скици, които визуализират различни събития от  историческия живот на Одрин – един от най-старите европейски градове. Всъщност Таип Йълмаз е роден в Шумен през 1930 г., а семейството му се изселва в Текирда, когато е 5-годишен. В Одрин живее от близо 60 години и днес една от улиците приживе носи неговото име – ул. „Таип Йълмаз”. Негови изложби са показвани в цяла Турция и зад граница.

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™