събота, 26 май, 2018
0

Ройтерс: Политическата картина в България е сложна

Българската националистическа партия „Атака“ печели нарастваща подкрепа сред избирателите с обещанията си да национализира енергийните компании и да вдигне заплатите, обвинявайки същевременно чужденците за незадоволителния жизнен стандарт, заяви днес Волен Сидеров в интервю за Ройтерс, цитирано от БТА.

„Искам да подчертая негативната роля на Запада, който през всичките тези години на колонизиране действително тласкаше нещата в тази насока – ниски доходи, евтина работна ръка, понеже за чужденците това е изгодно,“ казва още Сидеров за агенцията. „Протестиращите (против високите сметки за тока и парното) казаха: – Да си върнем България, да си върнем нашата собственост! И това е нашият лозунг, изписан на значката ми.“, заявява 57-годишният Сидеров, чиято партия застъпва също антиромски и антитурски позиции, отбелязва агенцията.

„Атака“ иска да национализира енергоразпределителните дружества, да вдигне данъците на богатите и да отнеме концесиите за златодобив и използване на водните ресурси, дадени на чуждестранни компании, които според Сидеров надуват печалбите си, като плащат малко на българския си персонал. „Атака“ подкрепяше неформално правителството на Бойко Борисов, но сега вече има програма, която ГЕРБ не може да подкрепи, отбелязва Ройтерс.

Двете водещи политически сили – ГЕРБ на Бойко Борисов и социалистите – разполагат с подкрепата на около 20 процента от електората и след изборите през май се очертават твърде малко комбинации за управляваща коалиция, се казва в материала на Ройтерс. И ГЕРБ, и петата по големина партия – пробизнес настроената „Движение България на гражданите“, дадоха да се разбере, че няма да се коалират с никого, а скокът на популярността на „Атака“ от един на пет процента след протестите допълнително усложнява картината.

„Сидеров не е желан коалиционен партньор, понеже буйните хора лесно забравят обещанията си,“ цитира агенцията Румяна Коларова, политолог от Софийския университет. „Колкото повече нараства подкрепата за него, толкова по-голяма става несигурността.“

Филип Епитропов
Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени